یک کارشناس تغذیه مطرح کرد؛ سفارش های غذایی پس از روزه داری را جدی بگیرید

فست فود باز: ماه رمضان و روزه داری، فرصت خوبی است که بدن به لحاظ تغذیه ای بازسازی شود. اما، آنچه نباید فراموش شود، سفارش های غذایی پس از یک ماه روزه داری است.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، دکتر محمد کاظم زاده کارشناس تغذیه بر ضرورت توجه به برنامه غذایی صحیح بعد از ماه مبارک رمضان را تاکید و اظهار نمود: به منظور حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی بعد از ماه مبارک رمضان، برنامه غذایی مناسب با محوریت سلامت را باید مورد توجه قرار داد.وی بیان کرد: بعد از آخر ماه رمضان، بیشتر دستگاه های بدن با نظم معینی مشغول به کار هستند که لازم است با رعایت مواردی این نظم غذایی را در جهت سلامت بیشتر حفظ نماییم.مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: به صورت قطع کاهش مصرف نمک، چربی و مواد قندی دستگاه گوارش، کبد و کیسه صفرا را در شرایط خوبی قرار داده که با رعایت و عمل به سفارش هایی می توان وضعیت مناسبی را که در انتها ماه مبارک رمضان بوجود آمده حفظ کرد.وی با تاکید به اینکه مصرف صبحانه مناسب را در اولویت قرار دهید، اضافه کرد: برنامه ریزی برای مصرف یک صبحانه مناسب و مقوی به فرد کمک می نماید که انرژی صبحگاهی خوبی داشته باشد.کاظم زاده ادامه داد: زمانی که یک وعده غذایی اصلی(صبحانه) حذف شود و در عوض یک وعده ناهار پرحجم و پرکالری مصرف شود، بخشی از عضلات تحلیل می روند و در مقابل چاقی شکمی تولید می گردد.وی با اشاره به اینکه معمولاً استفاده از لبنیات کم چرب، نان سبوس دار، گردو و تخم مرغ می تواند یک وعده غذایی سالم و مقوی را تشکیل دهد، اظهار داشت: نوشیدن آب و نوشیدنی های سالم به میزان کافی ادامه پیدا کند.کاظم زاده عنوان کرد: در ماه رمضان روزه داران برای جلوگیری از کم آبی، در فاصله افطار تا سحر آب بنوشند که در غلبه بر تشنگی در طول روز نقش بسزایی دارد.وی با اشاره به اینکه نوشیدن زیاد آب به دفع سموم بدن کمک می نماید و حتی باعث بهبود سوخت و ساز چربی ها می شود، اضافه کرد: استفاده از نوشیدنی های مناسب به جای مصرف نوشیدنی های مضر مانند نوشابه های گازدار که معمولا پر از شکر هستند، انتخاب سالم تری است که باید آن را رعایت کرد.کاظم زاده با اشاره به اینکه مصرف چای کمرنگ و با حداقل مصرف قند و شکر الگوی مناسبی خواهد بود، تصریح کرد: خوردن وعده های غذایی کوچک و منظم شانس جذب کامل مواد مغذی را به سیستم گوارشی می دهد، وقتی چهار یا پنج بار در روز غذاهای کوچک می خورید، در طول روز به صورت مستمر آهسته و منظم، مواد مغذی، قند و انرژی را به بدن خود می فرستید، پس لازم است علاوه بر سه وعده غذایی، حداقل دو میان وعده سالم حاوی میوه ها و سبزی های تازه دریافت شود.وی با تاکید بر اینکه منظم غذا خوردن را در برنامه خود قرار دهید، اضافه کرد: بعد از آخر ماه مبارک رمضان به علت اینکه فرد روزه دار یک نظم معینی را در غذا خوردن داشته، لازم است این نظم ادامه یابد که چنین الگویی از اختلالات گوارشی جلوگیری می کند.مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان با اشاره به اینکه غذا خوردن نامنظم و حذف بعضی از وعده های غذایی سبب می گردد بدن در طول روز با کمبود انرژی مواجه شود، اظهار داشت: خوردن به موقع غذا قند خون را در حالت تعادل حفظ می نماید و از ضعف ناشی از گرسنگی پیشگیری می کند.وی داشتن یک برنامه غذایی منظم و مشخص را برای جلوگیری از ریزه خواری های غیرضروری مهم عنوان نمود و در ادامه با اشاره به اینکه الگوهای سالم غذایی محلی و سنتی رعایت شود، اضافه کرد: استفاده از آش های محلی و غذاهای سبک مثل انواع سوپ ها که حاوی سبزیجات تازه و حبوبات باشند برای روزهای ابتدایی بعد از روزه داری بسیار مناسبند.کاظم زاده بیان کرد: رشته از گروه نان و غلات، حبوبات و گاهی آب گوشت از گروه گوشت و جانشین ها، سبزی های تازه و متنوع، بسته به منطقه ای که آش در آن پخته شده و بالاخره کشک یا ماستی که به آن اضافه می شود، مجموعه کاملی از گروه های غذایی تشکیل می دهند که می تواند دستگاه گوارش را آماده تغذیه ۵ تا ۶ وعده ای کند.وی با اشاره به اینکه بهتر است صبحانه در حد مناسب میل شود و ناهار هم بسیار پرچرب و سنگین نباشد و در حد معقول صرف شود، تصریح کرد: صرف غذای سبک و حاضری از قبیل ماست و خیار و یا پنیر و هندوانه بعنوان شام مناسب خواهد بود.مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با اهمیت به مصرف دمنوش های گیاهی و خشکبار، اظهار داشت: خشکبار و دمنوش های گیاهی دارای خواصی مانند محافظت از دستگاه گوارش، مقابله با پرفشاری خون، خواص ضد باکتریایی و حتی خواص ضد سرطانی است.وی، مصرف مقدار مناسبی از لبنیات در وعده های غذایی را مهم دانست و اضافه کرد: معمولا مصرف لبنیات در ماه رمضان بیشتر می شود، عادت خیلی از افراد در این ماه، این بوده که با یک لیوان شیر افطار کنند که بهتر است مصرف شیر را در وعده صبحانه ادامه دهند و از ماست و دوغ خانگی کم چرب و کم نمک هم در وعده های غذایی ناهار و شام استفاده کنند.کاظم زاده اظهار نمود: متاسفانه سرانه مصرف لبنیات در کشور نامناسب بوده و ترغیب و تشویق مردم به استفاده بیشتر باید در اولویت هایی غذایی قرار گیرد.وی با اشاره به ترک عادت های رفتاری و غذایی نامناسب در ماه رمضان، بیان کرد: خیلی از افراد در این ماه سیگار کشیدن را ترک می کنند، نوشابه نمی خورند، مصرف لبنیات را می افزایند و غذاهای پرنمک را حذف می کنند که بهتر است این رفتارهای مثبت در ایام بعد از آخر ماه مبارک رمضان هم ادامه داشته باشد.مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان ادامه داد: ترک حذف عادت های نامناسبی مانند عدم تحرک و کم تحرکی، حذف وعده های غذایی، مصرف غذاهای پرچرب و پر کالری، مصرف کم فیبرها (میوه ها و سبزی های تازه)، مصرف غذاهای کنسروی و فرآوری شده، مصرف فست فودها و غذاهای چرب، برای سلامتی، تناسب اندام و داشتن وزن مناسب الزامی است.وی با اشاره به ورزش و تحرک مناسب جسمی تصریح کرد: بهتر است ورزش های هوازی را به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در روز دنبال کنید، بعضی از افراد به علت کاهش تحرک، حذف وعده سحری و افراط در دریافت غذاهای شیرین و پرچرب در افطار، افزایش وزن پیدا می کنند که با رعایت تغذیه و ورزش مناسب این مورد قابل اصلاح است.کاظم زاده خاطرنشان کرد: برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب پس از ماه رمضان باید در برنامه غذایی خود تعادل و تنوع داشته و از چهار گروه اصلی مواد غذایی یعنی نان و غلات، میوه و سبزیجات، شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و مغزها و تخم مرغ استفاده کنید.وی با تاکید به اینکه کاهش مصرف نمک، قند و شکر و روغن ها را جدی بگیرید و روزانه ۲ تا ۴ عدد میوه متوسط مصرف کنید، اضافه کرد: مصرف سبزیجات بسیار مهم می باشد، روزانه ۲ تا ۳ لیوان از سبزی های برگی مانند کاهو یا سبزی خورد شده و پخته و همینطور یک تا ۲ عدد از سبزی های مانند گوجه، خیار و هویج استفاده کنید.مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه همدان با اشاره به اینکه از غذاهای سرخ شده و غذاهای رستورانی که پر روغن و پرنمک هستند کمتر استفاده شود، تصریح کرد: روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید زیرا مایعات چرخه سوخت و ساز را فعال تر کرده و سبب شادابی بیشتر می گردد.وی با اشاره به اینکه روزانه ۳-۲ لیوان شیر یا ماست و پنیر کم چرب استفاده شود، اظهار داشت: از مصرف تنقلات مانند ساندویچ ها، چیپس، پفک، شیرینی ها، شکلات ها پرهیز کنید.کاظم زاده تصریح کرد: روزانه حداقل ۳۰ دقیقه ورزش و نرمش فراموش نشود.