شیوع دیابت در کم سوادها بیشتر از تحصیل کرده هاست

فست فود باز: نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن اشاره به آمار بیماری دیابت در ایران و عوارض ناشی از آن اظهار داشت: راه های درمانی و داروهای دیابت در کشور به میزان کافی وجود دارد، اما مساله مهم در درمان دیابت تداوم درمان است.
به گزارش فست فود باز به نقل از ایسنا، دکتر باقر لاریجانی در نشستی خبری که به مناسبت روز جهانی دیابت در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، اظهار داشت: ما برای کنترل و درمان بیماری های غیرواگیر کار وسیعی را شروع کردیم. بر همین مبنا سند ملی برای پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر تدوین شده که مورد تایید وزرای مختلف و رئیس جمهور قرار گرفت. همینطور ایران برای طراحی مناسب این سند برای بیماری های غیرواگیر جایزه بین المللی دریافت کرد.
وی افزود: بیماری های دیابت، قلبی – عروقی، سرطان و تنفسی مزمن از بیماری های اصلی غیرواگیر هستند که ۸۰ درصد بیماری های غیرواگیر را در برمی گیرند. هدف ما در کنترل بیماری های غیرواگیر کاهش ۲۵ درصدی مرگ و میر زودرس ناشی از این بیماری ها تا سال ۲۰۲۵ است. برای مثال یکی از اهداف ما توقف رشد چاقی و دیابت است.
لاریجانی با اشاره به اینکه با عنایت به اطلاعاتی که در کشور داریم، توقف رشد چاقی و دیابت کار دشواری است، اظهار داشت: خیلی از استان ها با روندی که در شیوع چاقی و دیابت دارند نمی توانند این کار دشوار را به درستی انجام دهند. برهمین اساس مطالعاتی را در کشور انجام دادیم و به ازای هر استان یک کتابچه از آمار شیوع بیماری های غیرواگیر و غیره تهیه کردیم. در این مطالعات حدود ۳۰ هزار نمونه گیری انجام دادیم.
وی افزود: برپایه همین مطالعات در کشور حدود ۲۳ درصد چاقی داریم که این چاقی در زنان حدود ۳۰ درصد و در مردان حدود ۱۵ درصد است. همینطور میزان شیوع چاقی در استان های شمالی و مرکزی بیشتر است. در عین حال در استان هایی مانند سیستان و بلوچستان مساله چاقی بسیار مهم نیست.
نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر با اشاره به اینکه میزان تحصیلات یک جامعه می تواند در شیوع بیماری های غیرواگیر اثرگذار باشد، اظهار داشت: برپایه مطالعات شیوع چاقی در افراد کم سواد بیشتر است. همچنین شیوع دیابت در ایران حدود ۱۱ درصد جمعیت است که در زنان ۱۱.۵ درصد و در مردان ۱۰ درصد شیوع دیابت مشاهده می گردد. همچنین شیوع دیابت در افراد کم سواد ۱۸ درصد و در افراد تحصیلکرده هفت درصد است. در حال حاضر با عنایت به فعالیت رسانه ها شیوع دیابت کاهش یافته است؛ چراکه آگاهی عموم افزایش یافته و توجه آنها برای پیشگیری از این بیماری جلب شده است. برهمین اساس حدود ۶۰ درصد دیابتی ها به مراکز درمانی مراجعه نموده و درمان می گیرند.
لاریجانی اضافه کرد: راه های درمانی و داروهای دیابت به میزان کافی در کشور وجود دارد، اما مساله مهم تداوم درمان توسط بیمارها است. در کشور ما تنها ۶۰ درصد از دیابتی ها درمان خویش را ادامه می دهند و حدود ۳۶ درصد از جمعیت دیابتی کنترل خوبی بر بیماری شان دارند، اما اگر به همین شیوه پیش رویم، عوارض ناشی از دیابت گریبان گیر جامعه می گردد.
وی با اشاره به اینکه یک چهارم جمعیت ایران یعنی ۲۶ درصد فشارخون دارند، اظهار داشت: فشارخون هم یکی دیگر از بیماری هایی است که باید به آن توجه کرد. در ایران حدود ۲۷ درصد از زنان فشارخون دارند. همینطور تحصیلات هم در اطلاع به این بیماری موثر است. تحقیقات نشان می دهد افراد تحصیل کرده یا فشارخون ندارند یا آنرا به صورت صحیح کنترل می کنند. در عین حال حدود ۶۰ درصد از فشارخونی ها از بیماری شان آگاه هستند و حدود ۴۰ درصد درمان موثر می گیرند.
نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر درباره میزان شیوع چربی خون در کشور، اظهار داشت: حدود ۲۲ درصد جمعیت ایران افزایش چربی خون دارند که ۵۰ درصد از این افراد از این مورد اطلاع دارند و ۳۰ درصد از آنها درمان موثر می گیرند.
وی افزود: یکی دیگر از عوامل اثرگذار در مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر میزان فعالیت فیزیکی فرد است. برپایه مطالعات حدود ۶۰ درصد از جمعیت فعالیت فیزیکی مناسب ندارند. همینطور ۱۴ درصد از جمعیت ایران استعمال سیگار دارند که این مورد در مردان بیشتر بوده و در زنان حدود دو درصد است.
لاریجانی با اشاره به اینکه تغذیه مناسب در پیشگیری از مبتلا شدن به دیابت یا دیگر بیماری های غیرواگیر اثرگذار است، اضافه کرد: مصرف میوه ها و سبزیجات در طول روز بسیار مهم می باشد، اما تنها ۱۷ درصد جمعیت ایران میوه کافی در روز مصرف می کنند و همینطور تنها ۴۲ درصد جمعیت مصرف کافی سبزیجات دارند. علیرغم اینکه سبزی و میوه در کشور کم نیست.
وی افزود: مصرف نمک هم در ایران زیاد است و فقط ۱۲ درصد از جمعیت ایران میزان کافی نمک مصرف می کنند. برپایه استاندارد جهانی میزان مصرف نمک باید کمتر از پنج گرم باشد؛ در حالیکه ایرانیان بالای ۱۲ گرم روزانه نمک مصرف می کنند. حدود ۵۰ درصد از نمک اضافی در ایران با استفاده از نان مصرف می گردد.
نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در شمال و جنوب ایران دریا وجود دارد، اظهار داشت: تنها ۱۰ درصد جمعیت کشور ماهی کافی مصرف می کنند. در عین حال باید گفت بنا بر مطالعات انجام شده، ایران پایین ترین میزان مصرف الکل خصوصا در زنان را دارد. تمام اطلاعات داده شده به صورت دقیق درباره هر استان موجود است.
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره بیماری دیابت تصریح کرد: بیماری دیابت اگر کنترل نشود عوارض جدی را به همراه خواهد داشت. بیشترین علت نابینایی، ناشی از بیماری دیابت است. برپایه مطالعات انجام شده در دنیا در هر شش ثانیه یک نفر در اثر دیابت جان خویش را از دست می دهد. همینطور چهار میلیون نفر سالانه به دیابت مبتلا می شوند. میزان بروز دیابت در کشورها بسیار بالا است که مدیترانه شرقی و آفریقا بالاترین میزان شیوع دیابت را دارند. میزان شیوع دیابت در دنیا حدود ۴۲۵ میلیون نفر است. پیش بینی می گردد این عدد تا دو سه دهه آینده به بالای ۶۰۰ میلیون برسد.
لاریجانی با اشاره به اینکه ۸۵ درصد دیابتی ها را دیابت نوع ۲ تشکیل می دهند، اظهار داشت: زمانی که دیابت در این افراد تشخیص داده می شود، می بینیم که ۸۰ تا ۹۰ درصد آنها چاق هستند. سفارش ما برای پیشگیری از مبتلا شدن به دیابت، لاغر شدن، افزایش فعالیت فیزیکی، تغذیه مناسب، عدم مصرف سیگار و الکل است و مهم ترین مساله در درمان دیابت تداوم درمان و کنترل بیماری است.
وی افزود: در کشور ایران هم حدود شش میلیون نفر دیابتی داریم که دو سوم این جمعیت شهرنشین هستند و در سنین بهره وری، سن مناسب کار و فعالیت، به دیابت مبتلا می شوند. پیش بینی می گردد شیوع دیابت در ایران تا سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۸ درصد برسد که در زنان به ۱۹ درصد و در مردان به ۱۷ درصد افزایش می یابد.
لاریجانی درباره عارضه های ناشی از بیماری دیابت اظهار داشت: زمانی که بیماری دیابت به درستی کنترل نشود، عارضه های جدی را به دنبال خواهد داشت. برای مثال در دنیا بر اثر بیماری دیابت در هر ۳۰ ثانیه قطع عضو رخ می دهد. همینطور یک سوم مشکلات بینایی مربوط به بیماری دیابت است. در دیابتی ها بیماری های قلبی – عروقی دو سه برابر بیشتر از افراد معمولی رخ می دهد. همینطور هزینه پزشکی برای درمان دیابت دو برابر هزینه درمان دیگر بیماری ها در دنیا و بین ۱۰ تا ۱۵ درصد حتی گاهی ۱۷ درصد از هزینه های پزشکی یک فرد مربوط به هزینه درمان دیابت است.
نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر درباره اقدامات وزارت بهداشت برای پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر اظهار داشت: وزارت بهداشت عزم زیادی برای پیشگیری و کنترل این بیماری ها داشته است و متناسب با سند ملی، برنامه ای در چارچوب ملی رفتار و کنترل دیابت طراحی نموده است. برهمین اساس ما نظام ثبت برای کنترل بیماران دیابتی را دنبال می نماییم. امیدواریم در آینده ای نه چندان دور این نظام سامان پیدا کند. همینطور راهنمای بالینی دیابت در برنامه های ما تدوین شده است.
وی افزود: ما پروژه ای در حال پیگیری داریم که این پروژه در تمام دانشگاه های علوم پزشکی اجرا می گردد. این پروژه به نام ایراپن است که در آن جمعیت جوان را از نظر ریسک فاکتورها بررسی می نماییم. همینطور کلینیک های بیماری غیرواگیر و دیابت را توسعه داده ایم که در هفته ها و ماه های آتی کلینیک های جدید بیماری های غیرواگیر و دیابت راه اندازی خواهند شد. حدود ۱۵۰ کلینیک دیابت اعلام آمادگی کردند که بزودی آغاز به فعالیت خواهند کرد و حدود ۵۰ کلینیک بیماری غیرواگیر بزودی افتتاح می گردد. در عین حال هدف ما توسعه کلینیک های خصوصی هم است. در پژوهشگاه غدد هم دو کلینیک جامع دیابت به راه افتاده است.
لاریجانی اظهار داشت: برنامه وزارت بهداشت درگیری تمام استان ها برای کنترل بیماری های غیرواگیر است. در هیچ جای دنیا مانند ایران اطلاعات دقیقی از میزان بروز بیماری و ریسک فاکتورها وجود ندارد. ما در هر استان آمار سرطان های مختلف را داریم تا با اطلاعات استانی برنامه ریزی های دقیق تری انجام دهیم که این کار بسیار مهم می باشد و سلامت جامعه را تضمین می نماید.
نایب رئیس کمیته ملی بیماری های غیرواگیر با اشاره به اینکه بیماری غیرواگیر فقط مساله وزارت بهداشت نیست، اظهار داشت: برای کنترل بیماری های غیرواگیر نهادهای مختلفی را درگیر کرده ایم. وزرای مختلف و معاونین رئیس جمهور برای همکاری این سند ملی را امضا کرده اند. با وزارتخانه هایی مانند وزارت جهاد کشاورزی، وزارت ورزش و وزارت راه تفاهم نامه هایی امضا شده است. حتی برخی از این وزارتخانه ها برای خود دفاتر سلامت بوجود آورده اند. سیاست مبارزه با بیماری غیرواگیر، سیاست ملی است و فقط سیاست وزارت بهداشت نیست. این کار باید با همکاری همه نهادهای مرتبط و خود بیمار انجام شود؛ چراکه مساله مهم در پیشگیری و درمان خود بیمار است.

About Author