معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مطرح کرد؛ آماده باش ۲۰۰۰ تیم بهداشتی در محرم و صفر

به گزارش فست فود باز معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به اینکه تلفن ۱۹۰ رسیدگی به شکایات مردمی در ایّام محرم و صفر همواره فعال است، اظهار داشت: نظارت های بهداشت محیط در روزهای محرم و صفر تشدید خواهد شد.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، محسن فرهادی، درباب تمهیدات بهداشتی و اقدامات مرکز بهداشت محیط وزارت بهداشت در روزهای محرم و صفر، اضافه کرد: بخشنامه نظارتی در ایّام محرم و صفر به دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ گردیده و حوزه بهداشت هر دانشگاهی از امروز اول ماه محرم، موظف به اجرای این بخشنامه و اعزام تیم های بازرسی برای کنترل موارد تاکید شده در این بخشنامه است. در واقع، بر طبق این ابلاغیه دانشگاه های علوم پزشکی موظف به بسیج تیم های ثابت و سیار خود برای این ایّام شدند. وی افزود: اقدامات وزارت بهداشت برای این ایام، شامل اقدامات درون مرزی و برون مرزی است. در اقدامات برون مرزی، حدود ۳۰ تا ۳۵ تیم برای کنترل موکب ها در راه پیاده روی زائران از مرز تا نجف و کربلا، آب، غذا و نحوه اسکان زائران، مستقر خواهند شد. این کار در جهت جلوگیری از طغیان بیماری های ناشی از آب و غذا انجام می شود. بنابراین، در حال ایجاد هماهنگی با جمعیت هلال احمر و وزارت بهداشت کشور عراق هستیم تا تیمی مرکب از همکاران بهداشت محیط را به این مناطق اعزام نماییم. این افراد دستگاه پرتابل سنجش عوامل محیطی جهت بررسی میزان نمک، دما، روغن، PH و بار میکروبی، به همراه خواهند داشت تا به حفظ سلامت زائران کمک کنند. فرهادی درباب فعالیت های درون مرزی مرکز سلامت محیط در ایّام محرم، اظهار نمود: فعالیت های درون مرزی وسیع تر و در سراسر کشور خصوصاً در استان های ایلام، اهواز، آبادان، کرمانشاه (در صورت راه اندازی مرز خسروی) انجام می شود. به دنبال این فعالیت ها، پایانه های مرزی، سرویس های بهداشتی، بهداشت مسکن و کنترل آب و غذا در مسیری که زائران از این پایانه ها به سمت کربلا و نجف می روند، کنترل می شود. معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه به طورکلی، ۲ هزار تیم بهداشت محیط در روزهای محرم و صفر آماده خدمت رسانی هستند، اضافه کرد: حداقل ۷۵۰ تیم نیز در ایّام تعطیل آماده باش هستند. اما، باید توجه کرد که مراسم عزاداری ایّام محرم و صفر، خودجوش بوده و مردم خودشان این مراسم را در مساجد، تکایا، حسینیه ها، هیئت ها و منازل برپا می کنند. بنابراین، نوع فعالیت ما در مراسم عزاداری محرم و صفر بیشتر جنبه آموزشی، کنترلی، نظارتی و سفارش ای دارد و برای این منظور، از روش های قهری و قضائی کمتر بهره می گیریم. اما، در مواردی مانند معدوم سازی مواد غذایی به ناچار با آنها برخورد می نماییم. فرهادی درباب محورهای کنترل بهداشتی در ایّام محرم و صفر، اظهار داشت: سفارش ما به مردم در امور آشپزی در این ایّام، استفاده از آشپزان حرفه ای است؛ چونکه این افراد کارت بهداشت دارند و آموزش های لازم را جهت رعایت تمهیدات بهداشتی دریافت کرده اند. معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت افزود: در گام دوم بهداشت فردی کنترل می شود. در این راستا، شست و شوی دست ها و استفاده از لباس و روپوش مناسب جهت پخت و پز ضروری می باشد. محور سوم، به رعایت بهداشت مواد اولیه غذایی در طبخ مانند گوشت و مرغ و نمک اختصاص دارد و تمام این موارد کنترل می شوند. سفارش می شود، برای تهیه و طبخ غذا، محصولات اولیه مناسب خریداری شده و خرید گوشت و مرغ نیز حتما در چرخه دامپزشکی صورت گیرد. فرهادی اضافه کرد: کنترل بعدی به بهداشت و سلامت ظروف و ابزاری مانند ظروف پخت و پز و یکبار مصرف مربوط است. ترجیح این است، چنانچه امکان شست و شو و گندزدایی ظروف معمولی وجود دارد، از ظروف یکبار مصرف به دلیلهای زیست محیطی و آلودگی هایی که در بهداشت محیط ایجاد می کنند، کمتر استفاده گردد. اما چنانچه از ظروف یک بار مصرف استفاده می شود، باید به نوع ظرف و خصوصیات آن به لحاظ تحمل درجه حرارت توجه گردد. برای نگهداری غذای داغ بهتر است از ظروف آلومینیومی استفاده کنند. برای نوشیدنی های سرد، لیوان های پلی اتیلنی شفاف و برای مایعات گرم، لیوان های گیاهی و کاغذی مناسب تر است. توجه گردد که چنانچه شرایط گندزدایی ظروف معمولی وجود ندارد، بهتر است از ظروف یک بار مصرف استفاده گردد. اما این نکته نیز قابل توجه است که از مواد اولیه نامرغوب و ظروف یکبارمصرف نامناسب به سبب ارزان تر بودن به هیچ وجه استفاده نشود، غذای نذری که با استفاده از مواد نامرغوب تهیه می شود، بیشتر به سلامت عزاداران لطمه می رساند، ظروف یک بار مصرف مناسب دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت هستند. وی اشاره کرد: در خیلی از موارد مراسم عزاداری در منازل انجام می شوند، اما در مواردی هم این امور در مساجد، تکایا و هیأت ها صورت می گیرد، بر همین مبنا نیز، همکاران ما می توانند این امکان را از نظر سازه، وضعیت آب و فاضلاب و دفع پسماند، ارزیابی کنند و مشاوره های لازم را عرضه کنند. توجه گردد که ذبح دام در هیئت ها و کوچه و خیابان انجام نشود، چونکه خونابه های آن روان می شود و امکان دفع آن در سطح شهر وجود ندارد، بنابراین، خرید و ذبح دام از چرخه دامپزشکی صورت گیرد. فرهادی با اشاره به اینکه تلفن ۱۹۰ رسیدگی به شکایات مردمی همواره فعال است، اظهار داشت: نظارت های بهداشت محیط در روزهای محرم و صفر تشدید خواهد شد و همکاران ما به صورت سرزده از هیئت ها، تکایا و مساجد بازدید خواهند کرد. این نظارت ها و کنترل ها از شروع محرم تا اختتام صفر ادامه خواهد داشت. اوج این فعالیت ها نیز در ایّام پیش از تاسوعا و عاشورا و مراسم اربعین و ۲۸ صفر خواهد بود. تیم های ثابت و سیار نیز با حداکثر توان در این راستا بسیج شده اند. وی درباب بیشترین تخلفات و شکایاتی که در سال های گذشته گزارش می شد، اضافه کرد: بیشترین موارد در حوزه موکب ها و مشکلات بهداشتی آن بود. مواردی مانند کاربرد پتوی مشترک، شرایط نامناسب دفع پسماند و فاضلاب و توزیع غذای مانده همچون آن است. سفارش این است که اگر غذا گرم می شود، تا دو ساعت مصرف شود، اگر دمای غذا از ۶۵ تا ۷۵ درجه سانتی گراد کمتر شود، بهتر است که غذا وارد یخچال شده و بعد توزیع شود. بنابراین، لزوم دارد که موکب ها زنجیره سرد و گرم را رعایت نمایند و در این راستا، تجهیزات لازم را همراه ببرند تا برای زائران مسمومیت غذایی رخ ندهد. توجه گردد که غذاهایی مانند گوشت مرغ سریع تر فاسد می شود و در مصرف آن باید توجه بیشتری شود.

منبع:

About Author