مدیرکل بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت مطرح کرد چهار بیماری غیرواگیر علت ۷۵ درصد مرگ های کشور

به گزارش فست فود باز مدیرکل بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه هم اکنون ۸۰ درصد مرگ و میرهای کشور به سبب بیماری های غیرواگیر است، اظهار داشت: ۷۵ درصد از مرگ و میرهای کشور به سبب چهار بیماری غیرواگیر قلبی و عروقی، دیابت، سرطان ها و بیماری های تنفسی است.
به گزارش فست فود باز به نقل از ایسنا، دکتر افشین استوار در نخستین سمپوزیوم ژنتیک پزشکی ایران با اشاره به اینکه کشور در دهه های اخیر پیشرفت های شایان توجهی در حوزه سلامت و بهداشت عمومی داشته است، اضافه کرد: این پیشرفت در حوزه بهداشت عمومی مدیون چند عامل همچون گسترش شبکه های بهداشت و درمان و دسترسی مردم به خدمات بهداشتی در اقصی نقاط کشور بوده است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون هیچ روستای ۵۰۰ نفر جمعیت به بالا در کشور وجود ندارد که فاقد خانه بهداشت باشد، اضافه کرد: علاوه بر آن ادغام آموزش پزشکی در خدمات بهداشتی و درمانی و تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از دیگر عوامل پیشرفت سلامت عمومی بوده است؛ چونکه با تشکیل وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی در همه استان های کشور راه اندازی شدند و ماموریت های آنها ارائه آموزش های پزشکی و حفظ، تامین و ارتقای سلامت جمعیت تحت پوشش آنها بوده است.
استوار با اشاره به فعالیت سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران در تهران، افزود: این عوامل سبب شده است که ما در حوزه بهداشت عمومی توفیق های ارزشمندی در کشور داشته باشیم و یکی از فاکتورهای این موفقیت، ارتقای امید به زندگی بوده است؛ به شکلی که میزان امید به زندگی از ۵۰ سال به ۷۵ سال افزایش یافته است.
مدیرکل بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت موفقیت در این عرصه را منوط به استفاده از فناوری های ارزان و در دسترس و همین طور اجرای مداخلات هزینه اثربخش دانست و تصریح کرد: استفاده از فناوری هایی چون واکسن و فناوری هایی برای درمان اسهال که در زمانی بیشتر مرگ و میر کودکان ناشی از این بیماری بوده است، استفاده شد.
بگفته وی، پوشش بالای واکسیناسیون توانست بروز بیماری هایی چون سرخک، سرخجه و فلج اطفال را در کشور کنترل کند و مطابق آن مرگ و میر نوزادان، مادران و کودکان نیز کم شد. بعد از کنترل بیماری های واگیردار در کشور، هم اکنون در حوزه بیماری های نوپدید مانند HIV و ایدز یکی از چالش های کشور به حساب می آید.
استوار با تاکید بر اینکه هم اکنون ۸۰ درصد مرگ و میرهای کشور به سبب بیماری های غیرواگیر است، اشاره کرد: ۷۵ درصد از مرگ و میرهای کشور به سبب چهار بیماری غیرواگیر قلبی و عروقی، دیابت، سرطان ها و بیماری های تنفسی است و بر این اساس می توان ادعا کرد که مهم ترین عامل تهدید سلامت کشور بیماری های غیرواگیر است که در این حوزه نیاز به مداخلات هزینه اثربخش و فناوری های ارزان هستیم.
وی با اشاره به اینکه سالانه مرگ و میر ناشی از فشار خون بالا به میزان ۱۰۰ هزار نفر ثبت می شود، اظهار داشت: اندازه گیری فشار خون توسط دستگاه های ساده ای انجام می شود که می توان در مراحل اولیه این بیماری را تشخیص و درمان کرد.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از فناوری های در دسترس برای تشخیص بیماری دیابت نیز در کشور وجود دارد، اضافه کرد: علاوه بر آن خیلی از سرطان ها در مراحل اولیه قابل تشخیص، درمان و کنترل هستند و بعنوان نمونه می توان به سرطان دهانه رحم اشاره نمود. با انجام برنامه غربالگری، امکان تشخیص اولیه این بیماری وجود دارد که در این راستا وزارت بهداشت برنامه غربالگری را در دستور کار دارد.
مدیرکل بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه در راه توسعه نظام سلامت کشور در گام بعدی ژنتیک نقش جدی و پررنگی خواهد داشت، تصریح کرد: ما با کاربردهای ژنتیک پزشکی آشنا هستیم و نیاز است تا این علم برای بهبود سلامت عمومی کشور به کار گرفته شود که در این راستا از همان منطقی که برای کنترل بیماری های واگیر و غیرواگیر استفاده می شود، برای توسعه این علم بهره خواهیم برد.
وی با اشاره به اینکه ما در زمینه کاهش مرگ و میر نوزادان بیشتر از این کار جدی دیگری نمی توانیم انجام دهیم، در این زمینه توضیح داد: به منظور کاهش مرگ و میر نوزادان نیاز است تا با استفاده از علوم ژنتیک و فناوری های در دسترس، از بروز بیماری های مادرزادی جلوگیری نماییم.
وی برنامه پیش گیری از بروز بیماری تالاسمی را از دیگر برنامه های وزارت بهداشت ذکر کرد و تصریح کرد: در عصر آینده پیشرفت دانش و فناوری ژنتیک این امکان را می دهد که بتوانیم ابزارهای ساده برای استقرار در نظام سلامت داشته باشیم. بدین جهت در وزارت بهداشت یک برنامه کلی در دست اجرا داریم.
استوار غربالگری بیماری های متابولیک را از دیگر برنامه های این وزارتخانه نام برد و تصریح کرد هم اکنون ۵۲ بیماری متابولیک در این برنامه گنجانده شده است.
وی افزود: ژنتیک یک عرصه جدید است که توجه جدی را می طلبد و ما از پژوهشگران درخواست می نماییم که به این حوزه توجه ویژه داشته باشند.

منبع:

About Author