مدیرکل دفتر تغذیه وزارت بهداشت هشدار داد؛ خطر بازگشت بیماری گواتر با مصرف نمک های تقلبی دریا
فست فود باز: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: تبلیغات گسترده استفاده از نمک های تقلبی با عنوان نمک دریا، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیروئید را تهدید می کند.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، دکتر زهرا عبداللهی، با اشاره به اینکه عرضه نمک های تقلبی بدون ید با عنوان «نمک دریا» باعث بازگشت بیماری گواتر در کشور خواهد شد، اظهار داشت: نمک های غیراستاندارد توسط افراد سودجو به صورت زیرپله ای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه می شوند و با تبلیغات گمراه کننده و هزینه ای گران تر عرضه می شوند. وی با اشاره به اینکه به صورت قطع با این متخلفان برخورد قانونی می گردد اظهار نمود: نمک دریا مورد تایید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمک ها در آزمایشگاه مشخص کرده که علاوه بر نداشتن ید، درجه ناخالصی زیادی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادیوم هستند. عبداللهی اظهار داشت: تبلیغات گسترده استفاده از نمک های تقلبی، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می کند، چراکه علاوه بر مکان های غیرمجاز، این نمک ها در عطاری ها هم به فروش می رسد و مردم هم با این تصور که نمک های دریا خاصیت درمانی دارد، آنها را مصرف می کنند، درحالیکه نمک های دریا مصرف خوراکی ندارد. وی با اشاره به اینکه رسانه ها و صدا و سیما در امر فرهنگسازی صحیح نقش به سزایی دارند، اضافه کرد: در برنامه های آشپزی، تغذیه ای و آموزشی باید تاکید شود که مردم نمک یددار تصفیه شده بسته بندی مصرف کنند و خانواده ها هم باید نسبت به مصرف نمک یددار تصفیه شده حساس شوند و آن را در ظرف های در بسته نگهداری کنند. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به اینکه نظارت بر عطاری ها برعهده وزارت بهداشت نیست، خاطرنشان کرد: این مورد با استفاده از دبیرخانه شورای عالی سلامت و کارگروه صیانت از سلامت در حال پیگیری است. وی با اشاره به اینکه درحال حاضر ایران بعنوان کشور عاری از کمبود ید در منطقه مدیترانه غربی شناخته شده است، ادامه داد: شیوع گواتر در کشور هر ۵ سال یک بار بررسی می شود، درحال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع گواتر، عاری از گواتر است و در منطقه بعنوان نمونه معرفی شده است، کشورهای منطقه، ایران را بعنوان الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دوره های آموزشی هم به ایران سفر کرده و برنامه های پیشگیری ایران را الگوبرداری می کنند. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: لازم است مادران آبستن بعد از زایمان، نوزادان خویش را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند. عبداللهی اضافه کرد: منظور از استفاده از نمک یددار، مصرف زیاد نمک نیست، زیرا اکنون ۳ برابر حد استاندارد در کشور نمک مصرف می گردد و کشور با بیماری های قلبی و عروقی و پرفشاری خون روبه رو است، ازاین رو مردم باید نمک به مقدار کم اما از نوع استاندارد و یددار استفاده کنند. وی اظهارداشت: آب و خاک ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و ازاین رو مردم هم در معرض مبتلا شدن به کمبود ید قرار دارند، باید ید را به مردم برسانیم و اگر این کار را انجام ندهیم با عوارض متعددی همچون گواتر مواجه خواهیم شد و گواتر ممکن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال تولید کند، البته گاهی هم ممکن است علامت خاصی نداشته باشد. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: هیپوتیرویید (کم کاری تیرویید) از دیگر مشکلات کمبود ید در بدن است، این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بی حالی، خشکی پوست، یبوست، اضافه وزن و عدم تحمل سرما همراه است. وی با اشاره به اینکه کمبود ید در دوران حاملگی باعث ابتلای کودک به عقب ماندگی ذهنی و جسمی نوزاد می شود، اظهار داشت: کمبود ید در مادران آبستن باعث کاهش بهره هوشی کودک شده و در صورت کنترل نشدن آن در نوزادان، توسعه کشور به خطر می افتد، کمبود ید همینطور سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به علت کاهش مقاومت بدن، احتمال مبتلا شدن به بیماری و مرگ و میر کودکان بیشتر می گردد.