گزارش فست فود باز به نقل از مهر؛ خطرات ماده غذایی دوست داشتنی، با نمک ها مراقب باشند

به گزارش فست فود باز نمک بعنوان مهم ترین چاشنی غذایی، علاوه بر استفاده در پخت و پز، پای ثابت سفره ایرانی هاست. در حالیکه مصرف زیاد این ماده غذایی، تهدید جدی برای سلامت انسان است.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، نمک بعنوان یک چاشنی غذایی، نقش مهمی در غذای ما ایرانیان دارد، بطوریکه این ماده غذایی را می توان در تمامی محصولات و فرآورده های غذایی و خوراکی ها، به راحتی یافت. کمتر غذا و خوراکی را می توان یافت که «نمک» نداشته باشد. پژوهش ها نشان داده است رژیم غذایی پرنمک می تواند خطر مبتلا شدن به فیبریلاسیون دهلیزی و آریتمی را افزایش دهد. فیبریلاسیون دهلیزی نوعی ضربان قلبی نامنظم است که منجر به لخته شدن خون و مشکلات دیگر می گردد. میلیون ها نفر در جهان به این مشکل دچارند و در معرض ریسک بیشتری نسبت به سکته و نارسایی قلبی هستند. نتایج یک پژوهش بر روی ۷۱۶ مرد و زن میانسال فنلاندی در مدت ۱۹ سال؛ نشان داد که ۷۴ نفر از مشارکت کنندگان گرفتار فیبریلاسیون دهلیزی شدند. بعد از بررسی چندین عامل محتمل دیگر شامل سن، چربی بدن، فشار خون و استعمال دخانیات پژوهشگران متوجه شدند که مصرف نمک به تنهایی نسبت مستقیمی با مبتلا شدن به این عارضه دارد و کسانی که میزان نمک بیشتری در غذای آنها داشتند صرفنظر از عوامل دیگر نسبت به کسانی که نمک کمتر مصرف می کردند گرفتار درجه بالاتری از فیبریلاسیون دهلیزی بودند. این پژوهش پیشنهاد می دهد که افراد برای جلوگیری از عوارض قلبی مصرف نمک را دررژیم غذایی خود محدود کنند. بخصوص باید در نظر داشت که خیلی از غذاها و حتی مواد خوراکی آماده همچون غذاهای فرآوری شده میزان بالایی از نمک را در خود دارند. چاقی در ایران رو به افزایش است فرشته فزونی رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بهبود وضعیت تغذیه یکی از شاخص های توسعه دانست و اظهار داشت: تغذیه یکی از مسائل مهم و جدی در حوزه سلامت عمومی و توسعه ملی است و بهبود وضعیت تغذیه یکی از شاخص های توسعه هر جامعه به حساب می آید که همواره موردتوجه برنامه ریزان و مسئولان بهداشتی جامعه قرار دارد. وی با اشاره به روند رو به رشد بیماری های غیر واگیر در تمامی کشورها، الگوی تغذیه ای ناسالم را مهم ترین عامل خطر در بروز بیماری های غیر واگیر برشمرد و اضافه کرد: فشارخون بالا، رژیم غذایی ناسالم، توده بدنی نامناسب، تحرک ناکافی، دیابت، استعمال دخانیات، آلودگی هوا، خطرات شغلی و کلسترول بالا بعنوان عوامل خطر بروز بیماری های غیر واگیر معرفی شده اند که نیمی از این عوامل (فشارخون بالا، رژیم غذایی ناسالم، توده بدنی نامناسب، دیابت و کلسترول) با تغذیه مرتبط هستند. ازاین رو برای کاهش مبتلا شدن به بیماری های غیر واگیر در جامعه باید آموزش الگوی صحیح تغذیه موردتوجه قرار گیرد. به قول این کارشناس تغذیه، امروزه با عنایت به افزایش مصرف فست فودها، غذاهای آماده و کم تحرکی شاهد شیوع اضافه وزن و چاقی در جامعه هستیم و بر مبنای آخرین مطالعات صورت گرفته در کشور حدود ۶۰ درصد از جمعیت بالای ۳۰ سال (میانسال و سالمند) گرفتار اضافه وزن و چاقی هستند. وی با اشاره به روند رو به رشد بروز چاقی در تمامی دنیا، شیوع اضافه وزن و چاقی در گروه سنی کودکان و نوجوانان را یکی از معضلات حوزه سلامت برشمرد و تصریح کرد: برنامه های متعددی نظیر ترویج تغذیه سالم، فرهنگ سازی، پیشگیری و کنترل چاقی در گروه های سنی مختلف بخصوص نوجوانان، پیشگیری و کنترل کمبود ریزمغذی ها و مکمل یاری در این راستا انجام می گیرد. ایرانی ها بیش از حد نمک می خورند زهرا عبداللهی رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه بیماری های غیرواگیر مهم ترین عامل مرگ و میر در کشور محسوب می شوند و شامل دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها و بیماری های مزمن تنفسی هستند، اظهار داشت: تغذیه نقش مهمی در کنترل و پیشکیری از بیماری های غیرواگیر دارد. در عین حال۶۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در کشور اضافه وزن و چاقی دارند که خود این عامل دیابت، فشارخون و انواع سرطان هاست. وی ادامه داد: بر همین مبنا یکی از اقدامات مهم بازبینی قند، نمک و چربی در محصولات غذایی است و متاسفانه ایرانی ها بیش از اندازه قند، نمک و چربی مصرف می کنند و بنابراین باید قند، نمک و چربی در محصولات غذایی کاهش پیدا می کرد که با همکاری صنایع غذایی، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد محصولاتی در بازار داریم که قند، نمک و چربی آنها کاهش پیدا کرده است و هم اکنون ۴۰ محصول داریم که قند آنها کاهش پیدا کرده است. عبداللهی با اشاره به اینکه مهم ترین منبع دریافت نمک در کشور ما نان است، اظهار داشت: ایرانیان به صورت متوسط روزانه حدود ۳۱۰ تا ۳۲۰ گرم نان می خورند و میزان نمک در نان ها ۲ تا ۲.۳ درصد بود. بر این اساس حدود ۶ گرم نمک دریافتی مردم با استفاده از نان است؛ در حالیکه میزان سفارش شده مصرف نمک ۵ گرم در روز است. با بازبینی استانداردها میزان نمک در نان به کمتر از یک درصد کاهش پیدا کرد و ازاین رو روزانه۳ گرم از نان دریافت نمک می گردد. عوارض مصرف زیاد چیپس و اسنک سید ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه چیپس و اسنک های پف شده یا غلات حجیم شده به علت داشتن مقدار زیاد مواد افزودنی نباید بیش از اندازه مصرف شود، اظهار داشت: مصرف زیاد این گونه خوراکی ها، کبد، قلب و جریان خون را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث بیماری های مختلف همچون فشار خون می گردد. وی خاطرنشان کرد: این دسته از خوراکی ها حاوی مواد افزودنی و نمک های فراوان هستند و مصرف زیاد آنها سلامت بدن را به خطر می اندازد. مظهری تصریح کرد: استفاده بی رویه از تنقلاتی که دارای رنگ های خوراکی، نمک و مواد افزودنی اند بعنوان ماده ای سمی برای بدن و اندام های داخلی محسوب می شوند و باید از مصرف زیاد آن پرهیز کرد. وی با اشاره بر بیماری های ناشی از رنگ های خوراکی و نمک ها، خاطرنشان کرد: نمک های فراوان موجود در چیپس و اسنک های پف شده زمینه سرطان، فشار خون، صدمه به چشم، قلب و کلیه را تولید خواهد نمود. بیشترین علت مرگ و میرها در ایران محمد آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اینکه بیماری های غیر واگیر بیشترین علت مرگ و میر را به خود مختص کرده است، اظهار داشت: دیابت، فشارخون، سکته های مغزی و قلبی، پوکی استخوان، نارسایی های کلیوی و خیلی از سرطان ها مانند سرطان پستان به عوامل تغذیه ای نسبت داده می شوند و غذا در مرگ و میرهای ناشی از آن تاثیر جدی دارد. وی با اشاره به اینکه تغییر الگوهای غذایی از فرم سنتی به صنعتی در خانواده ها مسئله بسیار مهمی است، خاطرنشان کرد: میزان مصرف روزانه نمک در کشور ما دو برابر میزان سفارش شده سازمان بهداشت جهانی است.