یک متخصص تغذیه؛ چاقی کودکان به مشکل سلامت عمومی تبدیل گشته است

به گزارش فست فود باز مدیر ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور، اظهار داشت: اضافه وزن و چاقی کودکان در سنین قبل از مدرسه به یک مشکل سلامت عمومی تبدیل گشته است.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، مرجان عجمی، اضافه کرد: مواجهه زودهنگام با شیوه زندگی ناسالم همچون مصرف زیاد غذاهای پرچرب، پر نمک و یا سرشار از قند و شکر مثل انواع فست فودها و شیرینی جات، آب میوه های صنعتی و نکتارها، نوشابه، آب نبات، چیپس و پفک همراه با کاهش وزن و چاقی و ابتلاء به بیماری های مزمن مانند دیابت ملیتوس و بیماری های قلبی- عروقی در سال های بعدی زندگی مرتبط می باشد. وی افزود: پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل از اصول مهم یک رِژیم غذایی سالم می باشد. مصرف گروه های غذایی مختلف در روز همچون نان و غلات، میوه و سبزی، شیر و لبنیات، حبوبات، گوشت، مغزها و دانه ها جهت تأمین احتیاج به مواد مغذی همچون کلسیم، روی، ویتامین A، آهن، ریبو فلاوین و سایر ویتامین ها و املاح ضروری خواهد بود. وی ادامه داد: کودکانی که در معرض خطر کمبود آهن و آنمی فقر آهن هستند، نتایج طولانی مدت دارد و می تواند سبب اختلال در تمرکز و توجه و عملکرد شناختی مغز شود. کمبود این ریز مغذی در کودکان یک ساله ای که مصرف شیر جای غذای اصلی آنها را می گیرد، شایع تر است. و همینطور کودکانی که گوشت نمی خورند و آهن موردنیاز بدن را عمدتاً از منابع گیاهی مثل غلات غنی شده، لوبیا و عدس دریافت می کنند امکان دارد در معرض کمبود آهن قرار بگیرند. عجمی با اشاره به اینکه کلسیم یکی از املاح ضروری برای رشد استخوانی کودکان است، بیان داشت: مصرف شیر و فراورده های لبنی به میزان کافی برای جلوگیری از کمبود کلسیم مهم می باشد. عنصر روی هم یکی از عناصر مهم در رشد و تکامل است و کمبود آن علاوه بر اختلال رشد، می تواند سبب کاهش اشتها شود. گوشت و غذاهای دریایی از منابع خوب روی در رِژیم غذایی است. مسئول ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، افزود: کودکان ماهانه دو بار در هفته مصرف ماهی را در رژیم غذایی شأن داشته باشند به خصوص ماهی هایی که حاوی اسید چرب یا سالمون هستند. چون که مغزها و دانه ها، پروتئین گیاهی دارند. عجمی اظهار داشت: بهتر است کودکان از مواد غذایی تازه و فرآوری نشده همچون انواع مختلف سبزیجات و حبوبات مثل انواع لوبیا، عدس، مغزها، دانه ها و غلات کامل استفاده کنند. گنجاندن این مواد غذایی در رژیم غذایی کودکان حائز اهمیت می باشد. مصرف منابع غذایی حیوانی مثل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و فرآورده های لبنی (شیر و ماست) هم برای کودکان مفید می باشد. وی درباره اضافه وزن و چاقی کودکان تصریح کرد: شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در کودکان زمینه ساز ابتلاء به بیماری های مزمن در بزرگسالی است. امروزه کودکان زمان زیادی را به تماشای تلویزیون و یا انجام بازی های کامپیوتری به صورت نشسته می پردازند و همین مساله سبب افزایش وزن و چاقی در این گروه سنی می شود. علاوه بر این صرف زمان زیاد در زیر سقف های بسته به احتمال زیاد کمبود ویتامین D را زیاد می کند. یکی از منابع اصلی تأمین ویتامین D بدن سنتز آن از راه تابش مستقیم نور خورشید بر پوست است و از آنجائیکه مقادیر کافی این ویتامین در بدن برای عملکرد کلسیم و رشد استخوانی ضروری می باشد، سفارش می شود اینگونه سرگرمی هایی که عمدتاً بدون صرف انرِژی و در فضای بسته است به حدود ۲ ساعت در روز و کمتر محدود شود. مسئول ترجمان دانش همگانی تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اضافه کرد: پیروی از اصول تغذیه سالم در خانواده و خصوصاً توسط مادر که نقش اصلی را در تهیه غذا برای اعضای خانواده برخوردار است، بر سر یک سفره غذا خوردن و اهمیت دادن به وعده صبحانه نقش کلیدی در شکل گیری عادات صحیح غذایی و تغذیه سالم کودکان دارد.

منبع: