خطر بازگشت سالک در دامغان با آغاز فصل گرما و افزایش تعداد جوندگان

به گزارش فست فود باز، «سالک» همچون بیماری های پوستیِ مشترک بین انسان و دام و ناشی از گزش پشه و موش ناقل است. با آغاز فصل گرما احتمال موج بازگشت این بیماری با افزایش لانه کردن جوندگان وجود دارد و رویکرد همه‌جانبه پیشگیرانه بخصوص در محیط های روستایی باید در دستور کار باشد.
به گزارش فست فود باز به نقل از خبرگزاری ایرنا، بیماری پوستی سالک بر اثر گزش نوعی پشه خاکی به انسان منتقل می شود و در ایران ۲ نوع سالکِ شهری یا نوع خشک و سالکِ روستایی یا نوع مرطوب وجود دارد.
در سالک روستایی، موش های صحرایی مخزن بیماری هستند و پشه خاکی ماده بعد از خونخواری از موش صحراییِ مبتلا، آلوده می شود و با گزش فرد سالم، بیماری سالک را به انسان منتقل می کند.
در سالک شهری، مخزن بیماری بیشتر بیماران مبتلا و به صورت تصادفی سگ ها هستند. بدین سان پشه خاکی ماده بعد از خونخواری از اطراف زخم سالک، آلوده و با گزش فرد سالم سبب انتقال بیماری می شود.
بیماری ای با زخمی عمیق بر پوست سالک را باید یک بیماری پوستی انگلی و مشترک بین انسان و حیوان دانست که در اثر گزش پشه خاکی ماده و انتقال انگل سالک ایجاد و اغلب بشکل یک زخم دیده می شود.
یکی از کانون های آلوده کشور به بیماری سالک شهرستان دامغان در استان سمنان است.
طی ۲ سال گذشته، ابتلای شهروندان به سالک در دامغان تک رقمی بود اما باید اقدامات پیشگیرانه برای پیشگیری از گزش سالک در دستور کار باشد تا بتوان این بیماری را کنترل کرد و به حداقل ممکن رساند.
نمونه ای از زخم سالک نگاهی آماری به بیماری سالک طبق آمارها، سالانه حدود یک میلیون فرد جدید در دنیا به بیماری سالک مبتلا می شوند؛ در حالیکه بر اساس گزارش های موجود، این آمار در ایران به شکل سالانه حدود ۲۰ هزار مورد جدید گزارش شده است.
بیماری سالک در شهرستان دامغان استان سمنان دارای سابقه ۱۰ ساله است و در فصل تابستان گریبان گیر مردم بیشتر از ۳۰ روستای جنوب و شرق دامغان می شود.
بنا به قول منابع محلی، سال قبل حدود یکهزار نفر در شهرستان دامغان به زخم سالک مبتلا شدند که ضرورت توجه بیشتر به راهکارهای پیشگیرانه و جدیت در مواجهه با ازبین بردن کانون های تشکیل پشه ناقل این بیماری، لازم و ضروریست.
بیماری سالک قابل ریشه کنی نیست، اما قابل کنترل است. در این راه باید برای کاهش بیماری، از طریق های کنترلی و افزایش دانش در میان مردم بهره برد.
طرح لانه کوبی در محیط های شهری و روستایی فرماندار دامغان در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این شهرستان یکی از خاستگاه های موش های آلوده و پشه سالک از گذشته بوده است و طی اقدامات چندسال اخیر، گزش سالک در شهرستان بر اساس گزارش های حوزه بهداشت و درمان کاسته شده است.
لانه کوبی از روش های مواجهه با سالک علیرضا نوچه ناسار افزود: با وجود کاهش چشم گیر گزش پشه ناقل سالک، اقدام های پیشگیرانه در دستور کار است و سال جاری هم با آغاز فصل گرما و طی هماهنگی به عمل آمده با مرکز بهداشت و درمان دامغان، برنامه های پیشگیرانه در حال انجام می باشد.
لزوم ساماندهی زباله و جلوگیری از انباشت کود در روستاها نوچه ناسار افزود: با همکاری بخشداران و دهیاران لانه کوبی زیستگاه این نوع موش در روستاها و حاشیه آن انجام شده است.
وی بیان نمود: همینطور توزیع بروشورهای آموزشی هم انجام شد تا ضمن اطلاع رسانی به خانوده ها و پیشگیری از مبتلا شدن از طریق گزش پشه، آگاهی شهروندان در شهر و روستا افزایش یابد.
نوچه ناسار رعایت بهداشت محیط را از مهم ترین عوامل برای پیشگیری از سالک عنوان نمود و اظهار داشت: جمع آوری اصولی زباله در سطح روستاها، جمع آوری کودهای حیوانی انبارشده در دامداری ها و رعایت بهداشت محیط سبب کاهش چرخه زیستی پشه ناقل سالک می شود.
فرماندار دامغان تصریح کرد: با عنایت به کاهش بارش ها، زیستگاه موش های ناقل سالک محدود شده ایت و سال جاری چرخه زیستی موش ها و پشه های ناقل کاسته شده است.
نگرانی از موج بازگشت سالک در دامغان همزمان با گرما معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان هم در اینباره بیان نمود: کاهش چشم گیر موارد بیماری سالک و تک رقمی شدن تعداد مبتلایان در شهرستان دامغان، بر اثر تلاشهای همه‌جانبه نظام سلامت و همکاری سایر دستگاههای اجرایی می باشد.
سیدسعید کسائیان اضافه کرد: با اینکه طی ۲ سال گذشته، موارد ابتلای شهروندان به بیماری سالک در دامغان تک رقمی شد که موفقیت ارزشمندی به حساب می آید، اما حفظ و تداوم آن مستلزم تلاش مضاعف همه نهادهای مرتبط می باشد.
ثبت پایین ترین میزان سالک در دامغان طی دهه اخیر مدیر شبکه بهداشت و درمان دامغان هم ضمن اشاره به روند شیوع بیماری سالک از سال ۱۳۷۸ تاکنون، اظهار داشت: تابحال در هیچ دوره ای تعداد موارد بیماری سالک به این میزان کاهش نیافته است.
گزش پشه از روش های انتقال بیماری سالک سیدحسن تقوی افزود: گزارش ها و بازدیدهای میدانی حکایت کننده از وجود تعداد لانه های فعال جوندگان امسال است که ضرورت همکاری و انجام وظایف قانونی دستگاه ها در زمینه کنترل بیماری را بیشتر از پیش ضروری می سازد.
اجرای دقیق برنامه های کنترل سالک طبق جدول زمان بندی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سمنان با تکیه بر اصل «سلامت واحد»، اجرای دقیق برنامه های کنترل بیماری سالک از جانب اداره ها و دستگاههای مسئول را بر مبنای جدول زمان بندی ابلاغ گردیده از جانب استانداری و مصوبات کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان خواهان شد.

محمد ناصر رهبر بر اجرای هماهنگ برنامه جامع عملیاتی کنترل سالک از جانب همه واحدهای ستادی و محیطی شبکه بهداشت و درمان دامغان تصریح کرد.
سالک بر اساس گزارش های موجود در ۹ کشور دنیا همچون کشورهای خاورمیانه مانند ایران، عربستان، افغانستان، پاکستان، سوریه و عراق شیوع بالایی دارد.
زخم سالک تابحال در بیشتر از ۱۷ استان و ۸۸ شهرستان کشور مشاهده شده است. ۱۸ استان ایران سالک خیز و ۹ استان به شکل موردی با این بیماری مواجهند و استانهای سردسیری مانند اردبیل، کردستان و آذربایجان شرقی و غربی این بیماری را ندارند.

منبع:

About Author