یک متخصص سم شناسی هشدار داد؛ خطر مرگ ناشی از مسمومیت با قارچ های سمی خود رو

فست فود باز: یک متخصص سم شناسی، نسبت به خطر مرگ ناشی از مسمومیت بر اثر مصرف قارچ های سمی خودرو در فصل بهار آگهی داد.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، سلطانی نژاد، با اشاره به فصل رویش قارچ و احتمال مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های سمی، اظهار نمود: متأسفانه در بهار سال قبل برخی از هم وطنان به سبب مصرف قارچ های سمی در طبیعت بخش هایی از کشور جان خودرا از دست دادند، بدین سبب رعایت چند نکته برای پیشگیری از مسمومیت با این مواد ضروری می باشد. وی با اشاره به اینکه از میان بیشتر از ۵۰۰۰ گونه قارچ، تنها در حدود ۱۰۰ گونه آن برای انسان سمی محسوب می شوند، اظهار داشت: هرچند مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های سمی در انسان جز مسمومیت های شایع در جهان نیست، بااین وجود به سبب بالا بودن نسبی میزان مرگ ومیر در بعضی از انواع این نوع مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای جلوگیری از بروز این نوع مسمومیت ها، خصوصاً جهت عموم جامعه، بسیار مهم می باشد. این متخصص سم شناسی اضافه کرد: بیشتر موارد مسمومیت های گزارش شده با قارچ های سمی به سبب مصرف خوراکی تصادفی گونه های سمی قارچ به جای گونه های خوراکی آن است و بیشتر در افرادی که در فصول رویش قارچ ها (بیشتر اوایل فصل بهار و پاییز) نسبت به جمع آوری گونه های سمی قارچ به زعم خوراکی بودن آنها اقدام می کنند، مشاهده می شود. وی با اشاره به علایم مسمومیت با قارچ های سمی، اظهار داشت: مسمومیت براثر مصرف قارچ های سمی دارای طیف وسیعی برمبنای شدت ازنظر علایم و نشانه های بالینی به صورت بروز اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، دردهای شکمی، زردی چشم، یرقان)، ازلحاظ اختلالات متابولیک شامل کاهش قند خون، اختلالات هورمون های تیروئیدی و اختلالات عصبی منجر به تشنج، بی قراری، توهم و اختلالات کلیوی می شود. سلطانی نژاد با اشاره به اینکه که زمان بروز نشانه های بالینی در مسمومیت حاد کمتر از ۶ ساعت از مصرف ظاهر می شوند، عنوان کرد: نشانه های اولیه مسمومیت های تأخیری بیشتر از ۶ الی ۱۲ ساعت پس از مصرف قارچ سمی آغازشده و باگذشت زمان پیشرفت کرده و امکان دارد در ضمن ۲ تا ۶ روز بعد موجب مرگ شود. وی اشاره کرد: خوشبختانه در بیشتر از نیمی از موارد مسمومیت های قارچی، شدت مسمومیت خفیف بوده والایم و نشانه های بالینی در مسموم خودبه خود محدود می شوند. بااین وجود، بعضی از گونه های قارچ های سمی قادر به ایجاد مسمومیت های شدید بوده و در صورت عدم درمان مناسب می توانند کشنده باشند. عضو هیأت علمی سازمان پزشکی قانونی کشور یکی از مهم ترین انواع قارچ سمی که مصرف خوراکی آنها می تواند سبب بروز مسمومیت های شدید و کشنده شود، از جنس های آمانیتا (Amanita)، گالرینا (Galerina) و لپیوتا (Lepiota) هستند. انواع متنوع گونه های مذکور می توانند در صورت مصرف خوراکی سبب بروز مسمومیت های شدید در انسان شوند. وی اشاره کرد: وجود انواع جنس و گونه های مختلف قارچ های سمی در کشور ما که به صورت خودرو خصوصاً در نواحی کوهستانی، کوهپایه ای و جنگلی در استان های غربی کشور مانند: کرمانشاه، کردستان، لرستان، آذربایجان، همدان و قزوین وجود دارند، سبب شده که هرساله گزارش هایی به صورت موردی از مسمومیت های انفرادی و یا جمعی خصوصاً در فصول رویش (اوایل بهار و پاییز) در افرادی که به سبب ناآگاهی و باهدف تهیه و مصرف خوراکی قارچ ها مبادرت به جمع آوری قارچ های خودرو از نواحی کوهستانی، کوهپایه ای و جنگلی کرده و پس از مصرف آنها گرفتار مسمومیت می شوند، وجود دارد. سلطانی نژاد با اشاره به علایم و نشانه های بالینی مسمومیت ناشی از مصرف قارچ سمی عنوان کرد: علایم و نشانه های بالینی متعاقب مصرف خوراکی در این گونه قارچ ها به صورت تأخیری ظاهر می شود. در مرحله اول علایم و نشانه های مسمومیت معمولاً پس از ۵ الی ۲۴ ساعت از مصرف خوراکی ظاهر می شود و به صورت اختلالات گوارشی از قبیل: تهوع، استفراغ، دردهای شکمی و اسهال آبکی است. باوجود درمان های علامتی و حمایتی، پس از ۱۲ الی ۲۴ ساعت اختلالات گوارشی تشدید شده و در صورت عدم درمان مناسب، در مرحله سوم و پس از ۶-۲ روز می تواند با ایجاد نارسایی شدید کبد و کلیه، سبب مرگ مسموم شوند. بگفته عضو هیأت علمی سازمان پزشکی قانونی کشور علایم و نشانه های بالینی در مرحله سوم و نهایی مسمومیت شامل: ضعف، گیجی، کاهش سطح هوشیاری، افت شدید قند خون، افزایش بیلی روبین و آنزیم های کبدی و اختلالات کلیوی مانند کاهش حجم ادرار و نارسایی کلیه است.

About Author