گزارش فست فود باز؛ پشت پرده لبنیات سمی

به گزارش فست فود باز سخنگوی سازمان غذا و دارو، با اشاره به حواشی پیرامون خبر آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم آفلاتوکسین، توضیحاتی عرضه داد.
کیانوش جهانپور، در گفتگو با خبرنگار مهر، در ارتباط با طرح ادعایی در خصوص وجود سم آفلاتوکسین در عمده ی مواد لبنی در کشور، اظهار داشت: متأسفانه این شیوه ورود مبحث درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. مبحث آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان داده است در همه سال های اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی کند بلکه به تشویش اذهان هم می انجامد. وی ادامه داد: آفلاتوکسین موضوعی است که سال ها است محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی، فائو، نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور بوده و مبحث جدیدی نیست. جهانپور، با عنوان این مطلب که آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی بخصوص لبنیات، خشکبار و فرآورده های گیاهی است، افزود: کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است. در همه سال های اخیر سعی شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کاهش پیدا کند و حتی مروری بر تحقیقات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی همچون لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است. وی اظهار داشت: مسؤولین فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو در این حوزه کوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند. خیلی از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر می شود، البته کسی مدعی حذف آفلاتوکسین نیست. لکن طرح مبحث به صورت یک جانبه آن هم بگونه ای که این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها، اساسا رفتار اطلاع رسانی درستی نیست. سخنگوی سازمان غذا و دارو، اضافه کرد: مطالعات در کشورهای مختلف نشان داده است که ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است. این شاخص در ژاپن تا ۱۴ درصد و در ترکیه بیشتر از ۱۲/۴ درصد گزارش شده است، مضافاً اینکه استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت می باشد. وی تصریح کرد: در هر حال سازمان غذا و دارو در این حوزه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینکه امروزه تکنیک های حذف یا کاهش آفلاتوکسین در فرایند تولید هم به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی در این حوزه فراروی صنایع غذایی متصور است. در همین حال، بهادر حاجی محمدی که چنین ادعایی را در برنامه زنده تلویزیونی مطرح کرده بود، با عرضه توضیحاتی عنوان داشته که از صحبت های وی برداشت نادرست صورت گرفته است. وی گفته است؛ پیرو شرکت بنده در برنامه تلویزیونی سلام بامداد بخیر شبکه ۳ سیما در تاریخ ۲۸ دیماه ۹۸، در بعضی از رسانه ها به غلط اینگونه تفسیر شد که تمامی شیرهای تولیدی در کشور سمی هستند و نباید مصرف شوند. حال آنکه اساسا چنین چیزی صحیح نیست و بنده هم چنین منظوری نداشته ام. همانطور که سخنگوی سازمان غذا دارو اعلام کرد، تلاش مسؤلان برای کاهش سم آفلاتوکسین در شیرها سال ها در حال انجام و این مقدار در سال های اخیر به شدت کاهش پیدا کرده و به پایین تر از حدود مجاز رسیده است. حاجی محمدی عنوان داشته است؛ ارقامی که در مورد آلودگی شیرها در چند شهر اعلام گردید مربوط به نتایج چند رساله و طرح تحقیقاتی علمی انتشار یافته در دانشگاه های کشور در سالیان گذشته بوده و به مفهوم تعمیم پذیری به تمامی شیرها نیست. مسئولیت صحت و سقم این داده ها با آن محققان است. البته مطالعات قبلی صرفاً مطالعات اولیه بوده و نتیجه گیری دقیق احتیاج به مطالعات ثانویه دارد که باید در آینده صورت گیرد. وی گفته است؛ مصاحبه اینجانب با این هدف عنوان شد که کوشش برای حذف کامل این سم در لبنیات جدی تر دنبال شود. خوشبختانه با بازرسی های انجام شده توسط سازمان دامپزشکی و سازمان غذا دارو هم اکنون آلودگی معناداری در شیر و فرآورده های لبنی وجود ندارد و بنابراین جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد.

About Author