دیابت بزرگترین اپیدمی تاریخ
به گزارش فست فود باز، دیابت بیشتر از ۵۳۷ میلیون نفر از مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده و افزایش شیوع آن در سالهای اخیر این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل نموده است و تخمین زده می شود که تا سال ۲۰۵۰، حدود ۱.۳ میلیارد نفر به دیابت نوع ۲ مبتلا خواهند شد.
به گزارش فست فود باز به نقل از خبرگزاری ایرنا، دیابت یکی از دلایل اصلی صدمه های جدی به سلامت همچون بیماری های قلبی، نارسایی کلیه و قطع عضو اندام تحتانی است. با وجود پیشرفت ها در درمان، خیلی از افراد به مراقبت های ضروری دسترسی ندارند، بخصوص در کشورهای با درآمد پایین و متوسط. بنابراین، اقداماتی برای شناسایی افراد در معرض خطر و آموزش آنها برای جلوگیری از دیابت ضروریست.
دیابت نوعی بیماری مزمن است که در آن بدن نمی تواند از گلوکز استفاده و یا آنرا ذخیره کند. این بیماری زمانی رخ می دهد که لوزالمعده دیگر قادر به ساخت انسولین نباشد یا بدن نتواند از انسولین ساخته شده به خوبی استفاده نماید. اگر این بیماری کنترل نشود می تواند منجر به عواقب جدی گردد و به طیف وسیعی از اندام ها و بافت های بدن، همچون قلب، کلیه ها، چشم ها و اعصاب صدمه برساند. اما اگر دیابت به خوبی مدیریت شود، مبتلایان می توانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.
دیابت بیماری خاموش قرن نامیده می شود که می تواند نشانه های خاموشی هم در بدن داشته باشد. برای مقابله با این بیماری و عوارض آن باید نشانه های خاموش دیابت را بشناسیم، رژیم غذایی مناسب داشته باشیم و ورزش را فراموش نکنیم. در سبک زندگی و دنیای مدرن امروزی که تحرک و مصرف غذاهای سنتی جای خویش را به تحرک نداشتن، استفاده مداوم از خودرو و غذاهای مضر آماده داده است، شاهد جولان بیماری های مختلف بخصوص دیابت هستیم که درصورت کنترل نکردن آن، صدمات جبران ناپذیری بر فرد و جامعه تحمیل می شود.
نامگذاری روز جهانی دیابت
انتخاب روز جهانی برای مبحث های مختلف در واقع اقدامی برای جلب توجه افکار عمومی به آن مبحث است. نامگذاری چهاردهم نوامبر بعنوان «روز جهانی دیابت» فرصتی برای توجه به این بیماری مزمن است که در رابطه با این بیماری ساده اندیشی نکنیم و به دنبال پیشگیری و درمان آن باشیم.
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد “فردریک بانتینگ” کاشف انسولین، نخستین بار در سال ۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بین المللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) بعنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روز افزون است.
مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را “یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت“ معرفی نمود که خانواده ها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه می باشد. بر مبنای قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (۲۳ آبان ماه) روز جهانی دیابت اعلام گردید و جمهوری اسلامی ایران هم سال ۱۳۹۲ به بعد مطابق با روز جهانی دیابت و به همت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هر ساله هفته آخر آبان ماه را بعنوان هفته ملی دیابت اعلام می کند و انجمن های حامی بیماران دیابتی در این برهه زمانی نقش فعال و موثری را ایفا می کنند.
باآنکه احتیاج به یک رویکرد جامع برای مدیریت دیابت و پشتیبانی از بیماران، بیشتر از همیشه احساس می شود. اما روز جهانی دیابت تنها یک روز آگاهی نیست؛ بلکه فراخوانی برای بهبود مراقبت از بیماران، دسترسی بهتر به درمان و تعهد به بهبود کیفیت زندگی اشخاصی است که با دیابت زندگی می کنند.
شعار روز جهانی دیابت از ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ «دیابت و تندرستی» است. این شعار بر اهمیت مراقبت جامع تاکید دارد که فراتر از مدیریت سطح قند خون است. هدف آن، رسیدگی به چالش های جسمی، روانی و اجتماعی ای است که افراد دچار دیابت با آن روبرو هستند.
نماد روز جهانی دیابت
برای اعلام تصویب روز جهانی دیابت از جانب سازمان ملل و هم برای تاکید بر مبارزه برای جلوگیری از دیابت، استفاده از یک دایره بعنوان نشان «همه با هم برای دیابت»، تصویب گردید. دایره یک نماد ساده است که به سادگی میتوان آن را پذیرفت و استفاده نمود. در تمام ِ فرهنگ ها دایره، نشـانه زندگی و سلامتی است و مفهوم این نماد هم اینست که فشارهای سخت و شدید، نتیجه مثبت دارد. رنگ آبی، تجسم آسمان است که همه ملت ها را متحد می کند (رنگ پرچم سازمان ملل هم آبی است). دایره آبی دیابت، نشان اتحاد جهانی برای مبارزه ضد دیابت است.
اهدافی که روز جهانی دیابت دنبال می کند
افزایش آگاهی: هدف آن آموزش عموم مردم در مورد انواع مختلف دیابت—نوع ۱، نوع ۲ و دیابت بارداری—و عوامل خطر در رابطه با آنها است.
آموزش و حمایت: این روز منابع آموزشی در مورد روش های مؤثر مدیریت و جلوگیری از دیابت را فراهم می آورد و برای دسترسی بهتر و انتخابهای درمانی بهتر برای افراد مبتلا دفاع می کند.
دسترسی جهانی: WDD بزرگترین کمپین آگاهی بخشی دیابت در سراسر دنیا است که بیشتر از یک میلیارد نفر را در بیشتر از ۱۶۰ کشور درگیر می کند. این رویداد همکاری بین افراد، متخصصان بهداشتی و سازمان ها را برای بهبود مراقبت و پشتیبانی از دیابت تقویت می کند.
فعالیت ها و مشارکت
در روز جهانی دیابت، کنشگران حوزه سلامت با برگزاری فعالیتهای متنوع تلاش می کنند تا آگاهی عمومی در رابطه با دیابت را بالا برند. همچون این فعالیتها و برنامه ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمپین های آموزشی: کارگاه ها، وبینارها و جلسات اطلاع رسانی برای آموزش جوامع در مورد مدیریت دیابت. این کمپین ها شامل جلسات آنلاین به میزبانی متخصصان مدیریت دیابت هستند که اطلاعات ارزشمندی در رابطه با استراتژی های مؤثر به منظور زندگی با دیابت عرضه می دهند.
برنامه های غربالگری: رویدادهای تست مجانی برای ترویج تشخیص زودهنگام دیابت. این برنامه ها شامل برگزاری رویدادهای مجانی غربالگری دیابت برای تشخیص زودهنگام و مداخله است که به افراد کمک می نماید وضعیت خطر خویش را بهتر درک کنند.
ابتکارات حمایتی: تشویق افراد به طرفداری برای سیاست های بهتر بهداشتی در رابطه با مراقبت از دیابت.
مشارکت در شبکه های اجتماعی: استفاده از هشتگ هایی مانند #روزجهانی_دیابت و #WDD۲۰۲۴ برای توسعه آگاهی آنلاین.
حمایت از تحقیقات: مشارکت در کمک های مالی به مراکز تحقیقاتی دیابت برای پشتیبانی از تحقیقات حیاتی و خدمات پشتیبانی برای افراد تحت تاثیر.
پیاده روی های آگاهی بخش: سازماندهی راهپیمایی هایی به منظور ترویج پیام پیشگیری و مراقبت از دیابت، تشویق به مشارکت جامعه و افزایش دیده شدن این مورد.
مشارکت جامعه: فعالیتهایی در مدارس و جوامع محلی برای آموزش جوانان در مورد دیابت، عوامل خطر آن و انتخاب های سالم زندگی.
نمایشگاه های سلامت: رویدادهایی با غرفه های اطلاع رسانی، غربالگری های سلامت و امکاناتی برای مدیریت مؤثر دیابت.
کارگاه های آشپزی: جلسات عملی که به تمرکز بر روی روش های آشپزی سالم که به انتخاب های غذایی بهتر برای افراد دیابتی کمک می نماید.
ابتکارات حمایتی: تشویق شرکت کنندگان به طرفداری برای بهبود سیاست های سلامت و دسترسی به مراقبت های دیابت در جوامع خود.
فعالیت های ویژه برای کودکان در روز جهانی دیابت ۲۰۲۴
در روز جهانی دیابت ۲۰۲۴، فعالیتهای خاصی برای کودکان برنامه ریزی شده است تا آگاهی و عادات سالم را در آنان ترویج دهد. این فعالیتها با این هدف است تا کودکان را در رابطه با پیشگیری و مدیریت دیابت به روشی جذاب آموزش دهند:
کارگاه های میان وعده های سالم: کودکان تشویق می شوند تا میان وعده های سالم مختلفی مانند میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را امتحان کنند. این فعالیت شامل بحث در رابطه با فواید این غذاها برای حفظ سلامتی و جلوگیری از دیابت خواهد بود.
جلسات فعالیت بدنی: برگزاری رویدادهایی با فعالیتهای بدنی سرگرم کننده مانند یوگا یا بازی های ساده ورزشی که هدف آن آموزش اهمیت ورزش منظم در جلوگیری از دیابت و ارتقای سلامت عمومی کودکان است.
آموزش گروههای غذایی: فعالیتهای تعاملی طراحی شده اند تا به کودکان یاد دهند که گروههای مختلف غذایی و نقش های آنها در یک رژیم متعادل چیست. این فعالیتها شامل بازی های مرتب سازی یا استفاده از وسایل بصری برای لذت بخش کردن یادگیری می شوند.
گفت وگوهای گروهی: مربیان با کودکان در رابطه با اهمیت انتخاب های سالم و مراقبت از بدنشان صحبت می کنند. این گفت وگوها به شکل مناسب با سن کودکان، با استفاده از زبان ساده و مثال های قابل فهم صورت می گیرد.
جلسات کتابخوانی: خواندن کتاب های متناسب با سن کودکان که به موضوعات تغذیه سالم، ورزش و مراقبت از بدن می پردازند تا پیام های در ارتباط با حفظ سبک زندگی سالم و جلوگیری از دیابت تقویت شود.
ابتکارات مشارکت والدین: والدین تشویق می شوند تا در گفت وگوها در رابطه با روز جهانی دیابت و اهمیت آموزش کودکان در مورد انتخاب های سالم شرکت نمایند و تجربه یادگیری را فراتر از کلاس درس گسترش دهند.
۷.۵ میلیون نفر در کشور دچار دیابت هستند
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت از بیماری “دیابت” بعنوان اپیدمی بزرگ تاریخ نام برد و با تکیه بر اهمیت جلوگیری از ابتلای به این بیماری، از برگزاری هفته ملی اطلاع رسانی دیابت در کشور، اطلاع داد وگفت: روز جهانی دیابت بزرگترین کمپین آگاهی از دیابت در جهان است که هر ساله ۱۴ نوامبر برگزار می گردد. هدف از برگزاری روز جهانی دیابت که در سال ۱۹۹۱ توسط فدراسیون بین المللی دیابت و سازمان بهداشت جهانی راه اندازی گردید، ترویج اهمیت اقدام هماهنگ برای مقابله با دیابت بعنوان یک مسئله مهم بهداشت جهانی است.
دکتر کوروش اعتماد در گفت و گویی اظهارداشت: این رویداد، مخاطبان جهانی بیشتر از یک میلیارد نفر را در بیشتر از ۱۶۰ کشور متحد می کند تا آگاهی از احتیاج به مراقبت، آموزش و منابع برای پشتیبانی از افراد دچار دیابت را افزایش دهد.
بیش از ۱.۲ میلیون کودک و نوجوان در جهان دچار دیابت نوع یک هستند
وی همینطور اظهار داشت: پیشبینی می شود تا سال ۲۰۴۵ تعداد بیماران بزرگسال به ۷۸۳ میلیون نفر برسد. بیشتر از ۱.۲ میلیون کودک و نوجوان در جهان دچار دیابت نوع یک هستند. در هر ۵ ثانیه یک نفر به دلیل دیابت یا عوارض ناشی از آن جان خویش را از دست می دهد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۱ بیشتر از ۶.۷ میلیون نفر به علت دیابت جان خویش را از دست داده اند، اضافه کرد: از طرفی، ۵۴۱ میلیون نفر در جهان مبتلا به اختلال تحمل گلوکز هستند که در صورت عدم مداخله موثر و بموقع، اغلب آنها دچار دیابت خواهند شد.
دکتر اعتماد درمورد شیوع دیابت در ایران، بیان نمود: در کشور ما حداقل ۱۴.۱۵ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال دچار دیابت هستند و تعدادشان بیشتر از ۷.۵ میلیون نفر برآورد می شود؛ حداقل ۷۵ درصد افراد دیابتی در کشورمان از بیماری خود آگاه اند.
برگزاری هفته ملی اطلاع رسانی دیابت در کشور
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت از برگزاری هفته ملی دیابت در کشور اطلاع داد و اظهار داشت: امسال هم به منظور آگاهی عموم جامعه در رابطه با بیماری دیابت و تاکید بر اهمیت مراقبت دیابت روزهای ۱۹ لغایت ۲۵ آبان ماه بعنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده است.
«با دیابت خوب زندگی کنیم»
وی اظهار داشت: شعار روز جهانی دیابت در سال ۲۰۲۴ که نخستین سال از دوره کمپین سه ساله ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ است، «Diabetes and Well-being» است، با عنایت به ترجمه فارسی Well-being که معانی مختلفی همچون رفاه، تندرستی و سلامت جسم و روح را در بر می گیرد، ترجمه شعار سال جاری طبق نظر گروهی از صاحبنظران “با دیابت خوب زندگی کنیم” انتخاب گردید. کمپین سال جاری بر اهمیت مراقبت همهجانبه دیابت دلالت دارد. کوشش برای ارتقای سلامت جسمی و روحی افراد دیابتی نیازمند دیدگاه جامع نگر کلیه عرضه دهندگان خدمات سلامت و هم خود فرد دیابتی است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: توانمندسازی افراد دیابتی برای شناخت وضعیت جسمی و روحی شان و آگاهی از این که این شرایط دائمی است، برای حفظ پایبندی به درمان الزامی است، اما به علت همراهی همیشگی این شرایط با فرد دیابتی، حفظ و ارتقای سلامت روان هم به اندازه سلامت جسم اثر دارد و مهم می باشد. وظیفه تیم عرضه کننده خدمات مراقبت دیابت در کنار حفظ کنترل متابولیک، کمک به حفظ سلامت روان این افراد است.
روزشمار هفته ملی دیابت
وی در ادامه به تشریح عناوین هفته ملی دیابت پرداخت و اظهار داشت: شنبه ۱۹ آبان با عنوان دیابت و سلامت روان، یکشنبه ۲۰ آبان با عنوان دیابت و خود مراقبتی، دوشنبه ۲۱ آبان با عنوان پیش دیابت و جلوگیری از دیابت، سه شنبه ۲۲ آبان با عنوان دیابت و جلوگیری از عوارض، چهارشنبه ۲۳ آبان با عنوان با دیابت خوب زندگی نماییم، پنج شنبه ۲۴ آبان با عنوان دیابت و نقش سیاستگذاران، جمعه ۲۵ آبان با عنوان دیابت و شیوه زندگی سالم (تغذیه و فعالیت بدنی)، نامگذار ی شده است.
اعتماد تصریح کرد: در طول هفته ملی دیابت دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر با همکاری مرکز روابط عمومی، دفتر آموزش و ارتقای سلامت، دفتر بهبود تغذیه، دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس، معاونت درمان و دانشگاه های علوم پزشکی، انجمن های دیابت، سازمان شهرداری ها، فدراسیون ورزش های همگانی، وزارت آموزش و پرورش و شرکتهای داروسازی، فعالیتها و برنامه های گوناگونی به منظور ارتقای آگاهی عمومی در زمینه بیماری دیابت برگزار خواهند کرد.
وی افزود: به معاونت های بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی سفارش می شود که با مد نظر قرار دادن نام روزهای هفته، با حمایت ذینفعان و کمک سایر سازمان ها، برنامه های مناسبی را در طول این هفته اجرا کنند. اجرای برنامه های رادیویی و تلویزیونی، برگزاری کارگاه ها و کلاس های آموزشی دیابت به شکل حضوری و مجازی، کنفرانس های خبری، چاپ مقالات در روزنامه ها و مجلات و فعالیتهای مختلف دیگر برای کودکان و نوجوانان، بعضی از مهم ترین برنامه هایی هستند که پیشنهاد می شود در ایام این هفته اجرا شود.
منبع: fastfoodbaz.ir