زنگ خطر سرطان های کولورکتال خیلی وقت است به صدا درآمده

به گزارش فست فود باز، تهران ـ ایرنا ـ سرطان کولورکتال بعنوان سومین سرطان شایع در مردان و دومین سرطان شایع در زنان در ایران سهم قابل توجهی از بار و شیوع کنسرها را در کشور به خودش اختصاص می دهد.
براساس داده های اپیدمیولوژیک میزان بروز سالانه این سرطان در کشور در حال افزایش می باشد. نکته قابل توجه اینست که شیفت سنی متاسفانه بسمت سنین جوان تر است، همچنین در کشور ما نسبت به جهان غرب افراد جوان تر دچار سرطان کولورکتال می شوند: هم اکنون ۲۵ درصد از بیماران ایرانی زیر ۵۰ سال تشخیص داده می شوند که آمار قابل توجهی است.
عوامل خطر شناسایی شده برای این کنسرها شامل رژیم غذایی پرچرب و کم فیبر، چاقی شکمی، کم تحرکی و مصرف دخانیات و الکل است، علاوه بر این برخی از انواع سرطان کولورکتال خانوادگی هستند مثل اشخاصی که به صورت نامشخص سرطان خانوادگی دارند یا سندرم پولیپوز خانوادگی یا سندرم لینچ که این موارد باید در جای خودش بحث شود. ازاین رو اگر کسی سابقه شیوع سرطان خانوادگی در فامیل دارد اساسا باید بررسی های دقیق تری بشود.
از نظر بالینی اغلب بیماران ما در مراحل دو و سه رجوع می کنند که این مورد به علت نبود برنامه های غربالگری است. انجام کولونوسکوپی همچنان استاندارد طلایی غربالگری است اما در سالهای اخیر بخصوص در برخی از مناطقی که دسترسی به این اقدامات محدود است از تست های غیرتهاجمی مثل آزمایش فیت مدفوع استفاده شده است. همچنین در ارتباط با بیماران با سابقه خانوادگی در آنهائی که افراد درجه یک خانواده مبتلا هستند سفارش می شود غربالگری از سن ۴۰ سالگی یا ۱۰ سال جوان تر از جوان ترین فرد خانواده که دچار کنسر شده، صورت گیرد.
همچنان در جمعیت عمومی با عنایت به تغییرات الگوهای شیوع، شیوع غربالگری از سن ۴۵ سالگی در ایران پیشنهاد شده هرچند که این احتیاج به بررسی های بیشتر و برنامه ریزی های در سطح ملی دارد. افزایش آگاهی جامعه نسبت به علایم هشداردهنده بیماری هم در بیماران، هم در پزشکان و هم در کادر پزشکی مهم می باشد. تغییر الگوهای اجابت مزاج، خونریزی های گوارشی، درد شکمی، کاهش وزن غیرقابل توجیه و استفاده بموقع از ابزارهای تشخیصی نقش حیاتی در بهبود پیش آگاهی بیماران خواهد داشت.
در پایان باید تصریح کرد با اصلاح سبک زندگی، توسعه برنامه های غربالگری هدفمند و رسیدن به تشخیص زودهنگام میتوان این بیماری را به صورت موثری تشخیص و درمان کرد.