سخنگوی سازمان غذا و دارو عنوان کرد؛ ماجرای سم آفلاتوکسین در مواد لبنی

فست فود باز: سخنگوی سازمان غذا و دارو در رابطه با طرح ادعایی در خصوص وجود سم آفلاتوکسین در عمده مواد لبنی در کشور، توضیحاتی ارائه نمود.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، کیانوش جهانپور، اظهار داشت: در سال های اخیر میزان «آفلاتوکسین» در مواد غذایی همچون لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است ضمن اینکه کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. وی ادامه داد: متأسفانه این شیوه ورود موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. جهانپور افزود: موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان میدهد در همه سالهای اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی کند بلکه به تشویش اذهان هم می انجامد.

وی اظهار داشت: آفلاتوکسین موضوعی است که سال ها محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی و فائو و بالطبع نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور هست و موضوع جدیدی نیست که انگار یک کشف جدید باشد و در یک برنامه تلویزیونی زنده افکار عمومی را با آن بمباران کنند، گویی بلایی یک شبه آن هم بر سر مردم ایران نازل شده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو، اضافه کرد: آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی خصوصاً لبنیات و خشکبار و فرآورده های گیاهی است. کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است.

وی با اشاره به اینکه در همه سال های اخیر سعی شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کم شود و حتی مروری بر تحقیقات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی همچون لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است، اضافه کرد: مسئولین فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو دراین زمینه کوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی بمراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند. سخنگوی سازمان غذا و دارو، اشاره کرد: خیلی از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر می شوند، البته هیچکس مدعی حذف آفلاتوکسین نیست لکن طرح موضوع به صورت یک جانبه آن هم به شکلی که این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها بطور قطع رفتار اطلاع رسانی درستی نیست، چنانکه در مطالعات در کشورهای مختلف ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است، در ژاپن تا ۱۴ درصد، در ترکیه بیشتر از ۱۲.۴ درصد گزارش شده است، مضافاً به اینکه استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت هست.

جهانپور درانتها اضافه کرد: در هر حال سازمان غذا و دارو دراین زمینه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینکه امروزه تکنیک های حذف یا کاهش آفلاتوکسین در پروسه تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی دراین زمینه فرا روی صنایع غذایی متصور است.

منبع:

About Author