سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه کشور: مادران گرفتار اضافه وزن پیش از حاملگی وزن خویش را کاهش دهند

سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اظهار داشت: به مادرانی که پیش از حاملگی دارای اضافه وزن هستند، سفارش می شود تا حداقل ۱۰درصد از وزن خویش را برای بازگشت به وزن نرمال کاهش دهند.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، جلال الدین میرزای رزاز در مورد دوران سبک زندگی مادرانی که قصد حاملگی دارند، در دوران قبل از حاملگی اظهار داشت: زوج هایی که مایل به بچه دار شدن هستند، آگاهی کمتری دارند که سبک زندگی هر دو آنها قبل از حاملگی روی باروری، دوره حاملگی و همینطور سلامت نوزاد در دوران های دیگر زندگی اش تأثیرگذار خواهد بود. چون که عواملی همچون تناسب وزن در مقابل قد(BMI)، مصرف مواد مغذی و وضعیت تغذیه ای مادر در دوران قبل از بارداری، می توانند نقش مهمی در سلامت مادران در دوران حاملگی و سلامت جنین در حال رشد داشته باشد. وی با اشاره به اینکه مادران پیش از حامله شدن تا حد امکان وزن خویش را به محدوده مناسب برسانند، بیان داشت: وزن پیش از حاملگی شما به صورت مستقیم بر وزن تولد نوزاد تأثیرگذار است. تحقیقات نشان می دهد که زنان کم وزن حتی اگر در دوران حاملگی هم به همان اندازه زنان با وزن طبیعی مواد غذایی دریافت نمایند، احتمال زایمان زودرس در آنها بیشتر است و نوزادان با وزن کم تر به دنیا می آورند. سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اضافه کرد: همینطور در زنان دارای اضافه وزن، ریسک بروز مشکلاتی در حاملگی همچون دیابت بارداری، فشار خون بالا، زایمان از راه سزارین به دلیل وزن بالای جنین (وزن بالای ۴۵۰۰ گرم) بیشتر است و مشکلات بیشتری در شیردهی خواهند داشت. رزاز افزود: همینطور نوزادان مادران گرفتار چاقی این احتمال می رود که بیشتر از نوزادان مادران با وزن طبیعی، مبتلا به ماکروزومی، نمره آپگار پایین هنگام تولد (ارزیابی نوزاد تازه متولد شده) وچاقی دوران کودکی شوند. ازاین رو به مادرانی که دارای اضافه وزن در پیش از حاملگی هستند، سفارش می شود تا حداقل ۱۰ درصد از وزن خویش را برای بازگشت به رنج نرمال وزنی کاهش دهند. وی اظهار داشت: بهتراست برای یک حاملگی سالم و سلامت جنین در سایر دوره های زندگی وزن پیش از حاملگی کنترل شود و در محدوده طبیعی باشد.تغذیه در دوران قبل از بارداریرئیس انجمن تغذیه ایران در ادامه به تغذیه در دوران قبل از حاملگی اشاره نمود و اضافه کرد: برای یک حاملگی سالم بهتر است پیش از حاملگی برنامه غذایی مناسب داشته باشید و از تمام درشت مغذی ها و ریزمغذی ها (ویتامین و املاح معدنی) به مقدار کافی در رژیم غذایی استفاده گردد. رزاز پنج گروه غذایی در رژیم قبل از حاملگی مهم دانست و تصریح کرد: این گروه های غذایی شامل لبنیات (لبنیات بدون چربی یا کم چربی که کلسیم بالاتری دارند و شیر و فرآورده های شیر، سبزیجات: انواع سبزیجات همچون سبزیجات سبز تیره، قرمز و نارنجی و سبزیجات نشاسته ای)، میوه ها: هر میوه یا آب میوه، غلات: نان، برنج، جو دوسر، آرد ذرت، جو، ماکارانی و غلات سبوس دار و گوشت: گوشت سفید، ماهی و حبوبات است. وی خاطرنشان کرد: مادران در قبل از حاملگی برای رعایت یک رژیم معتدل از چربی های سالم مانند آجیل استفاده کنند که حاوی مواد مغذی هستند و از مصرف روغن های جامد پرهیز شود. البته میزان دریافت مقدار این گروه های غذایی در رژیم این افراد بستگی به شرایط وزن و قد، عادت های غذایی، وجود بیماری و… دارد.مصرف ویتامین ها و مواد معدنی پیش از بارداریسرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور درباره مصرف اسیدفولیک به بانوان اظهار داشت: سفارش می شود از سه ماه پیش از شروع حاملگی و در دوران حاملگی از مکمل های اسید فولیک مصرف شود. چون که مصرف اسیدفولیک پیش از حاملگی از تولد نوزاد مبتلا به نقص لوله عصبی پیشگیری می کند. لوله عصبی ( NTDs ) یکی از نقایص هنگام تولد می باشد که در این بیماری شکاف در ستون فقرات یا جمجمه از آغاز تولد فرد همراه او باقی می ماند. نقص لوله عصبی((spina bifidaرزاز با اشاره به اینکه اسیدفولیک طی ۲۸ روز اول بعد از حاملگی که بیشتر نقص های لوله عصبی در این زمان رخ می دهد، بیشترین سود را دارد، تصریح کرد: متأسفانه، خیلی از خانم ها پیش از ۲۸ روز متوجه حاملگی خود نیستند. بنابراین مهم می باشد که پیش از شروع بارداری، اسید فولیک شروع شود. وی ادامه داد: سفارش اکید برای بانوانی که حاملگی برنامه ریزی شده و پیش رو دارند مصرف روزانه ۲۰۰ تا ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید برپایه سفارش مشاورین تغذیه از سه ماه پیش از شروع حاملگی می باشد. منابع غذایی حاوی اسید فولیک در بعضی از سبزیجات برگ سبز، بروکلی، آجیل و دانه های خوراکی، لوبیا، مارچوبه، مرکبات، غلات صبحانه غنی شده و… همینطور مکمل اسیدفولیک است. رئیس انجمن تغذیه ایران درباره منابع آهن در زنان، اظهار داشت: خیلی از خانم ها به علت قاعدگی ماهانه و مصرف رژیم های غذایی کم آهن گرفتار کمبود ذخایر آهن هستند. منابع خوب آهن شامل گوشت هایی مانند گوشت گاو، بره، ماکیان مانند مرغ و بوقلمون، سبزیجات برگ سبز خانواده کلم، تخم مرغ، لوبیا، آجیل و غذاهای غنی شده (مانند بعضی از غلات صبحانه) است. رزاز اضافه کرد: نکته مهم این است که به صورت کلی اصلاح کم خونی قبل از شروع حاملگی از هر نوعی که باشد ضروری می شود. رایج ترین نوع کم خونی در دنیا و ایران کم خونی فقر آهن بویژه در بانوان می باشد. او همینطور اشاره کرد: اگر کلسیم کافی در رژیم غذایی حاملگی وجود نداشته باشد، جنین امکان دارد کلسیم را از استخوان های مادر بیرون بکشد که این امر می تواند زنان را در معرض ابتلاء به پوکی استخوان در مراحل بعدی زندگی قرار دهد. ازاین رو پیش از حاملگی بهتر است وضعیت کلسیم بررسی شود. سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به مصرف سایر مواد معدنی قبل از دوران حاملگی اشاره نمود و اظهار داشت: مصرف ید هم پیش از حاملگی به سلامت جنین کمک خواهد نمود. با عنایت به شیوع کم کاری تیروئید، بهتر است وضعیت ید بدن بررسی شود. رزاز بر مصرف مکمل های دارای ویتامین A و یا غذاها و منابع سرشار از ویتامینA به علت ایجاد ناهنجاری های مادرزادی اخطار جدی داد و اضافه کرد: منابعی که به صورت سنتی برای تقویت زنان آبستن داده می شود در زمره این هشدارها می باشد. ایشان در ادامه اظهار داشت: همینطور با عنایت به شایع بودن کمبود ویتامین D در میان خانم ها، پیش از حاملگی از کافی بودن این ویتامین در بدن باید اطمینان حاصل شود. چون که ویتامین D در جذب کلسیم و سلامت استخوان ها تاثیر زیادی دارد و البته در نهایت ورزش و فعالیت بدنی روزمره هم باید در برنامه غذایی سالم گنجانده شود.

About Author