رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه اعلام کرد: موادغذایی ممنوعه در بوفه های مدارس کدامند؟

به گزارش فست فود باز، رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه اظهار داشت: فرآورده های غلات حجیم شده، یخمک، نوشابه، ساندویچ های سوسیس، کالباس، ناگت، فلافل، پیتزا، آب نبات، سمبوسه، پیراشکی و سایر مواد غذایی ناسالم که ارزش غذایی کمی دارند نباید در بوفه مدارس عرضه شوند.
به گزارش فست فود باز به نقل از خبرگزاری ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، فرشته فزونی با اشاره به اهمیت تغذیه دانش آموزان همزمان با شروع شروع سال تحصیلی اظهار داشت: دانش آموزان از نظر وضعیت تغذیه ای در یکی از مهم ترین دوره های زندگی خود هستند. در این دوران علاوه بر افزایش نیاز به تامین انرژی و پروتئین، رفتارها و باورهای تغذیه ای شکل می گیرد که نقش مهمی در انتخاب مواد غذایی و سلامت دانش آموزان درآینده دارد.

خوردن میان وعده برای دانش آموزان ضروری است

وی اشاره کرد: دانش آموزان علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به میان وعده هم نیاز دارند و برای نگه داشتن قند خون در حد طبیعی و عملکرد مطلوب مغز باید میان وعده مناسب مصرف کنند.
لیست اقلام مجاز و بدون مجوز مواد غذایی باید در معرض دید دانش آموزان قرار گیردفزونی استفاده انواع تنقلات و ساندویچ های خانگی را که توسط خانواده بصورت روزانه و تازه تهیه می شود، به عنوان یک میان وعده مناسب پیشنهاد کرد و اظهار داشت: این موادغذایی علاوه بر ارزش غذایی بالا کم هزینه نیز هستند و به آسانی در دسترس بیشتر خانواده ها قرار دارد.
دانش آموزان برای عملکرد مطلوب مغز و یادگیری مناسب نیاز به صرف غدای میان وعده دارند

چیپس و پفک میان وعده های مناسبی نیستند

وی افزود: خوراکی هایی مانند انواع چیپس، غلات حجیم شده شور، شکلات و شیرینی ها میان وعده مناسبی برای تامین نیازهای غذایی نیستند و ارزش غذایی مناسبی ندارند، ضمن این که نمک موجود در این خوراکی ها ذائقه دانش آموز را به خوردن غذاهای شور عادت می دهد.
فزونی اظهار داشت: مواد غذایی که در پایگاه تغذیه سالم مدارس (بوفه) عرضه می شود نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت دانش آموز دارد و مراقبین سلامت مدارس، مدیر و اولیای دانش آموزان در حوزه عرضه مواد غذایی در پایگاه تغذیه سالم باید فعالانه برخورد و نظارت داشته باشند به گونه ای که فهرست اقلام مجاز و بدون مجوز مواد غذایی را در معرض دید دانش آموزان قرار دهند.

چیپس و پفک نیازهای بدن خردسالان را تامین نمی کند و خوراکی مناسبی برای دانش آموزان نیستند

چه خوراکی هایی نباید در بوفه مدارس عرضه شوند؟

به گفته وی فرآورده های غلات حجیم شده، یخمک، نوشابه، ساندویچ های سوسیس، کالباس، ناگت، فلافل، پیتزا، آب نبات، سمبوسه، پیراشکی و سایر مواد غذایی ناسالم که ارزش غذایی کمی دارند نباید در دسترس خردسالان باشد و یا در بوفه مدارس عرضه گردد، ضمنا لازم است که از عرضه هر نوع محصول غذایی بدون بسته بندی و یا محصولاتی که فاقد پروانه ساخت و کد بهداشتی و تاریخ مصرف هستند جلوگیری شود.

بگفته رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه، حتی فلافل هم ارزش غذایی کمی دارد و نباید در بوفه مدارس ارائه شود

چه خوراکی هایی باید در بوفه مدارس به فروش برسند؟

فزونی فرآورده های لبنی پاستوریزه یا استریلیزه، از نوع کم چرب و کم نمک بصورت بسته بندی تک نفره مثل ماست، پنیر، بستنی ساده (به جز بستنی یخی)، شیرساده، شیر برنج و فرنی بسته بندی شده و دارای مجوزهای بهداشتی، خشکبار و انواع مغزهای بسته بندی دارای مجوز بهداشتی از قبیل توت خشک، انجیرخشک، انواع برگه ها، خرما، کشمش، انواع میوه های خشک، گردو، بادام، مغز تخمه های کم نمک، نخودچی، برنجک، گندم برشته شده، کلاب های سالم نان پنیر و گردو، نان، پنیر و خرما و نان و تخم مرغ را به شرط آنکه همه مواد عرضه شده دارای بسته بندی بهداشتی با مجوز وزارت بهداشت باشند، برای عرضه در بوفه های مدارس پیشنهاد کرد.
والدین برای دریافت مشاوره تغذیه و تنظیم برنامه غذایی رایگان برای فرزندان شان می توانند به واحدهای تغذیه نزدیک ترین مراکز خدمات جامع سلامت به محل سکونت مراجعه کنند
وی اشاره کرد: والدین برای دریافت مشاوره تغذیه و تنظیم برنامه غذایی رایگان برای فرزندان شان می توانند به واحدهای تغذیه نزدیک ترین مراکز خدمات جامع سلامت به محل سکونت مراجعه نمایند.
ضرورت نظارت مستقیم مدیران مدارس بر عرضه مواد خوراکی بوفه ها
مجید تاجیک رییس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز بر ضرورت توجه والدین، مدیران و مربیان به سفارش های کارشناسان بهداشت محیط برای سلامت دانش آموزان اصرار کرد.
وی با اعلان اینکه مدیران مدارس باید نظارت مستقیم بر عرضه مواد خوراکی بوفه ها داشته باشند، اظهار داشت: تنها مواد خوراکی مجاز مطابق دستورالعمل های بهداشتی باید در بوفه مدارس به دانش آموزان ارائه شود.
مدیران مدارس باید نظارت مستقیم بر عرضه مواد خوراکی بوفه ها داشته باشند ممنوع بودن عرضه تنقلات فله ای
وی اضافه کرد: عرضه تنقلاتی مانند آلوچه، لواشک و دیگر تنقلات رایج بصورت فله، بدون بسته بندی و فاقد مشخصات بهداشتی همچون پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضا و آدرس کارخانه توسط دستفروشان ممنوعست و مدیران مدارس باید این موارد را به مراکز و شبکه های بهداشت و یا سامانه شکایات مردمی وزارت بهداشت به شماره تماس ۱۹۰ گزارش کنند.
تاجیک طبخ غذا در بوفه های مدارس با شرایط غیر بهداشتی یا آماده سازی مواد غذایی در منزل متصدیان را برای توزیع در بوفه مدرسه ممنوع اعلام نمود و اظهار داشت: در صورت عرضه مواد غذایی باید شرایط بهداشتی مطابق با دستورالعمل های مربوطه رعایت شود.
عرضه مواد غذایی فله ای مثل لواشک در بوفه های مدارس ممنوعست بوفه های مدارس باید قابل گندزدایی و نظافت باشند
وی یادآوری کرد: در بوفه های مدارس باید دیوار، سقف و کف قابل نظافت و گندزدایی باشند ضمن این که وجود سینک ظرفشویی و کاسه روشویی برای بوفه ها ضروریست.
وی به مدیران مدارس سفارش کرد: اگر بوفه مدرسه فاقد چنین شرایطی است پیش از بهره برداری بهسازی و تجهیز شود.
دسترسی دانش آموزان به صابون مایع ضروری است
صابون مایع باید در دسترس دانش آموزان باشد
تاجیک از مدیران مدارس خواست نسبت به گرفتن کارت بهداشت و گواهینامه اصناف پرسنل آبدارخانه و بوفه پیش از شروع سال تحصیلی اقدام نمایند.
وی دسترسی دانش آموزان و مربیان به صابون مایع را از دیگر مواد قابل توجه برشمرد و بر ضرورت نظافت خدمات بهداشتی، آبخوری ها و دیگر فضاهای مورد استفاده دانش آموزان اصرار کرد.

About Author