هشدار وزارت بهداشت به مردم ثبت ۳۸۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در یکسال
به گزارش فست فود باز، رییس اداره بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این که پارینه ۳۸۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در کشور ثبت گردید و ۱۸ نفر نیز بر اثر مبتلاشدن به هاری جان خودرا از دست دادند، اظهار داشت: از شروع امسال نیز ۱۳ مورد مبتلاشدن به هاری گزارش شده است.
گروه جامعه ایرنا – ۲۸ سپتامبر (۷ مهر) سالگرد درگذشت لویی پاستور کاشف واکسن هاری بعنوان روز جهانی هاری نام گذاری شده است و هر ساله سازمان های ذیربط تلاش در افزایش آگاهی افراد جامعه در مورد بیماری هاری دارند. در ایران هم نهادهایی در ارتباط با بیماری هاری مسئولیت دارند که میتوان به سازمان دامپزشکی، اداره مدیریت بیماری های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و شهرداری ها اشاره نمود.
طبق آمارها سالانه ۵۶ هزار نفر در جهان به علت مبتلا شدن به هاری از جان خویش را از دست می دهند؛ هاری یک بیماری ویروسی سیستم اعصاب مرکزی است. این بیماری کشنده بین حیوانات (پستانداران خونگرم) و انسان مشترک بوده و اغلب بوسیله گزش حیوان آلوده مانند سگ، گربه، خفاش، موش، خفاش، راسو، گاو به انسان منتقل می شود.
در صورت بروز علایم هاری این بیماری درمان ناپذیر بوده و سر انجام به مرگ منجر می شود؛ البته اشخاصی که توسط حیوانات اهلی و وحشی گاز گرفته می شوند اگر در اولین فرصت به مراکز پیشگیری هاری مراجعه کنند به این بیماری مبتلا نخواهند شد.
به مناسبت این روز با محمدرضا شیرزادی رئیس اداره بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به گفت و گو نشستیم؛ او می گوید: از آنجائیکه هاری هیچ درمانی ندارد و مبتلایان به آن بطور قطع جان خویش را از دست می دهند، مردم باید پس از حیوان گزیدگی فورا به مراکز درمانی مراجعه نمایند و تحت واکسیناسیون قرار گیرند.
این مسئول در وزارت بهداشت در رابطه با آمار حیوان گزیدگی در کشور پارسال عنوان کرد:
سال قبل ۳۸۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در ایران داشتیم که متاسفانه ۱۸ مورد آن به هاری مبتلا شدند.
هاری فقط از سگ به انسان منتقل نمی شود وی با تکیه بر این که اگر علایم بیماری هاری در فردی ظاهر شود او بطور قطع فوت می کند، عنوان کرد: برای این بیماری، درمانی وجود ندارد و بنابراین تعداد ۳۸۰ هزار نفری که به مراکز درمانی رجوع کردند، اقدامات واکسیناسیون برایشان انجام شد و سالم ماندند.
تهران، فارس و مازندران در صدر استان هایی با بیشترین میزان حیوان گزیدگی قرار دارند
شیرزادی در رابطه با این که سال قبل بیشترین میزان حیوان گزیدگی و مبتلا شدن به هاری در کدام استان ها بوده است، توضیح داد: حیوان گزیدگی در همه استان ها وجود داشت. ولی در استانهای تهران، فارس و مازندران بیشتر از سایر استان ها بوده است. موارد مبتلا شدن به هاری هم در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان بیشتر بود.
وی در توضیح این که چرا موارد مبتلا شدن به بیماری هاری در سیستان و بلوچستان افزایش داشت، اظهار داشت: این به این علت است که مردم بعد از حیوان گزیدگی برای انجام اقدامات جلوگیری از هاری به مراکز درمانی رجوع نکرده بودند.
رئیس اداره بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این که حالا سگ بیشترین منبع انتقال هاری به انسان در ایران است، اظهار داشت: برای مقابله با این مورد ابتدا باید جمعیت سگ ها کنترل شود تا انتقال هاری کاهش پیدا کند.
۱۳ مورد مبتلا شدن به هاری ظرف ۶ ماه
شیرزادی در پاسخ به این که آیا میتوان گفت در یک دهه اخیر، روند حیوان گزیدگی در ایران افزایش داشته است، عنوان کرد: بله. علاوه بر آن موارد هاری قبلا ۵ یا ۶ مورد بود ولی سال قبل به ۱۸ مورد رسید. سال جاری هم تابحال ۱۳ مورد مبتلا شدن به هاری را در کشور داشته ایم.
وی بیشتر شدن جمعیت سگ های بدون صاحب را علت این روند افزایشی دانست و در رابطه با این که مردم چه اقداماتی را برای جلوگیری از حیوان گزیدگی باید انجام دهند، گفت: مردم باید مراقب باشند و در برخورد با سگ ها بالا و پایین نپرند؛ در چنین مواردی باید بی سر و صدا و بی حرکت بایستند. حتی نشان دادن دندان ها به سگ می تواند سبب تحریک این جانور و حیوان گزیدگی شود.
رئیس اداره بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: اشخاصی که مورد حیوان گزیدگی قرار می گیرند باید به سرعت به مراکز بهداشتی مراجعه نمایند تا اقدامات واکسیناسیون و سرم به شکل مجانی صورت گیرد.
وی توضیح داد: در ساعات ابتدایی حیوان گزیدگی، ابتدا باید محل گزیدگی به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با آب و صابون شست و شو شود؛ بعد از آن نوبت تزریق واکسن و سرم هاری است که در مراکز درمانی به شکل مجانی صورت می گیرد. پرهزینه ترین بیماری که با واکسن قابل پیشگیری است، همین هاری است. چونکه واکسن آن حدود ۵ یورو و هر سرم آن ۶۰ یورو قیمت دارد.
بزرگترین اشتباه مردم غذا دادن به حیوانات است معضل سگ های ولگرد و لزوم کنترل جمعیت آنها
رئیس اداره بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت در رابطه با وظایف دستگاههای مختلف برای پیشگیری از بیماری هاری اظهار داشت: طبق مقررات، سازمان دامپزشکی حیوان مشکوک به هاری را زنده گیری و معدوم می کند؛ از آن حیوان نمونه گیری و نمونه را برای لابراتوار ارسال می کند. سپس اشخاصی را که با آن حیوان تماس داشتند را به صورت مجانی واکسیناسیون می کند.
شیرزادی تصریح کرد: شهرداری ها و دهیاری ها ملزم به مقابله و جمع آوری سگ های ولگرد هستند و در این رابطه سازمان شهرداری ها و دهیاری های وزارت کشور ابلاغیه ای را برای کنترل جمعیت سگ ها ابلاغ کرده است.
وی با اشاره به اینکه شهرداری ها و دهیاری ها هم به شکل جدی پیگیری این مورد هستند، اضافه کرد: با این وجود سازمان شهرداری ها باید فعالیت خویش را بیشتر کند تا جمعیت سگ ها کنترل شود.
وی با یادآوری این که در سالهای اخیر شاهد رواج غذا دادن شهروندان به سگ ها و گربه ها و حتی بازی کردن کودکان در پارک ها و معابر با این حیوانات هستیم، عنوان کرد: متاسفانه یک چالش بزرگ ما اینست که مردم وقتی سگ یا گربه ای را می بینند به سمت آن می روند. در حالیکه امکان دارد این جانور هاری داشته باشد و بیماری را به آنها منتقل کند.
شیرزادی خاطرنشان کرد: بزرگترین اشتباه مردم غذا دادن به حیوانات است. چون جمعیت آنها را زیاد می کند و احتمال حیوان گزیدگی را زیاد می کند.
منبع: فست فود باز