آشنایی با ویروس متاپنوموویروس، علایم و راه های جلوگیری از آن
به گزارش فست فود باز، متاپنوموویروس انسانی (HMPV) به طور عمده ازطریق ترشحات سرفه و عطسه فرد آلوده، تماس با سطوح آلوده به ویروس و سپس دست زدن به دهان، بینی یا چشم ها منتقل می شود این ویروس در مکان هایی مانند مدارس، مهد کودک ها و بیمارستان ها و اماکن تجمعی راحتتر توسعه پیدا می کند پس بهترین راه جلوگیری از این بیماری شستن دست ها، استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ و خودداری از تماس نزدیک با افراد بیمار است.
به گزارش فست فود باز به نقل از خبرگزاری ایرنا، برپایه گزارشی که مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت انتشار یافته است؛ هر چند شواهد نشان میدهد ویروس HMPV موسوم به ویروس جدید چینی، حداقل از ۶۰ سال قبل در دنیا بوده است اما این ویروس نخستین بار در سال ۲۰۰۱ در آزمایشگاهی در هلند شناسایی شد.
متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یک ویروس تنفسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا به وجود می آورد. این ویروس در فصل پاییز و زمستان همانند خیلی از ویروس های دیگر هرساله اشخاصی را به بیماری شبیه سرماخوردگی مبتلا می کند و در بعضی افراد بخصوص اطفال ممکنست بیماری شدیدتری هم بوجود آورد. در صورتیکه این بیماری به صورت کلی خفیف است، می تواند منجر به عوارض شدید مانند ذات الریه شود بخصوص در نوزادان، افراد مسن و آنهایی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
HMPV یک ویروس RNA تک رشته ای است که همانند آنفلوآنزا از راه قطرات تنفسی یا تماس با سطوح آلوده پخش می شود.
ممکن است HMPV پیشرفت کرده و باعث برونشیت یا پنومونی گردد و مشابه سایر ویروس هایی است که باعث عفونت های دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی می شوند. دوره کمون تخمینی این ویروس ۳ تا ۶ روز و میانه طول مدت بیماری بسته بشدت آن متغیر اما مشابه سایر ویروسهای تنفسی است.
بهترین راه های پیش گیری از این بیماری شامل شستن مداوم دستها، خودداری از دست زدن به چشم، بینی و دهان با دست شسته نشده و خود داری از تماس نزدیک با افراد بیمار است. همینطور اشخاصی که دارای علایم سرماخوردگی هستند، لازم است پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه، شستن مرتب دستها با آب و صابون حداقل به مدت ۲۰ ثانیه، خود داری از استفاده از وسایل فردی مشترک (مانندقاشق، چنگال، لیوان)، خودداری از روبوسی و دست دادن و استراحت در منزل هنگام بیماری را در دستور کار قرار دهند.
تمیز کردن سطوح بالقوه آلوده (ماننددستگیره درب و اسباب بازی)، ممکنست به صورت بالقوه از انتقال بیماری پیشگیری کند. در سطوح بیمارستانی هم لازم است موازین کنترل عفونت رعایت شود.
در آمریکا به طور روتین بررسی آزمایشگاهی HMPV صورت نمی گیرد و در صورت نیاز از راه آزماش NAAT یا شناسائی آنتی ژن ویروس (ایمنوفلورسانس یا آنزیم ایمونواسی immunofluorescence or enzyme immunoassay به انجام می رسد. در کشور ما HMPV در کیت مالتی پلکس ۲۱ گانه ویروس های تنفسی قرار دارد و رصد می شود.
درمان متاپنوموویروس، علامتی و حمایتی است و هم اکنون، درمان اختصاصی برای این ویروس وجود ندارد. همینطور هم اکنون واکسنی برای پیش گیری از بیماری وجود ندارد. ازاین رو بهترین راه، پیش گیری از مبتلا شدن به بیماریها و همچون این بیماری است.
HMPV در چین بر مبنای رسانه های خبری
وزارت بهداشت چین در ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ اعلام نموده که سیستم رصد پنومونی ناشناخته را راه اندازی کرده و انتظار می رود موارد بیماریهای تنفسی طی زمستان بیشتر شود. هماهنگی برای تهیه پروتکل و آمادگی آزمایشگاهی در دستور کار قرار گرفته است. در این کشور در زمستان و بهار بیماریهای حاد تنفسی مختلف وجود دارد.
موارد اخیر تنفسی این کشور شامل رینوویروس و HMPV است و تعداد موارد HMPV در گروه سنی زیر ۱۴ سال بخصوص در شمال چین روند صعودی نشان داده است. در رسانه های چین به مردم سفارش شده از استفاده کورکورانه از داروهای ضد ویروسی خود داری کنند.
در این مقطع زمانی برای نیم کره شمالی افزایش موارد بیماریهای حاد تنفسی همچون آنفلوانزا، RSV و HMPV قابل انتظار است. هم اکنون فعالیت آنفولانزا در چین کمتر از مقطع زمانی مشابه در سال قبل است.
چرا کودکان و سالمندان در مقابل این ویروس صدمه پذیرتر هستند؟
یک فرد ممکنست چندین بار به ویروس اچ ام پی وی مبتلا شود. کارشناسان براین باورند که نخستین مواجهه با این ویروس معمولا شدیدترین علایم بیماری را به همراه دارد. بعد از آن، بدن تا حدی ایمنی پیدا می کند و ابتلای مجدد به ویروس اچ ام پی وی معمولا به بروز بیماری خفیف تری منجر می شود، مشروط بر این که سیستم ایمنی بدن همچنان قوی باشد و تحت تاثیر بیماری هایی مانند اچ آی وی یا سرطان تضعیف نشده باشد.
این مبحث می تواند توضیح دهد چرا کودکان زیر ۵ سال و همینطور سالمندان بالای ۶۵ سال که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند یا افراد دچار مشکلات تنفسی، به صورت ویژه در مقابل موارد شدید اچ ام پی وی صدمه پذیر هستند.
از آنجایی که گمان می رود ویروس اچ ام پی وی دهه ها در گردش بوده است، کارشناسان باور دارند که ایمنی قابل توجهی در سطح جهانی به وجود آمده است.
آخرین وضعیت عفونت های تنفسی در کشور/ آنفلوآنزا با ۳۰ درصد در صدر عفونت های تنفسی
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به آخرین وضعیت عفونت های تنفسی در کشور، اظهار داشت: هم اکنون آنفلوآنزا حدود ۳۰ درصد، RSV حدود ۹ درصد، راینو ویروس یا عامل سرماخوردگی حدود ۷ درصد و کرونا حدود ۲ درصد از عفونت های تنفسی در گردش در کشور می باشند.
دکتر قباد مرادی در گفت وگویی، با اعلان اینکه فصول پاییز و زمستان در نیم کره شمالی معمولاً برای انتشار، تکثیر و انتقال عفونت های تنفسی، فصول مناسبی هستند، گفت: در کشورمان نظام مراقبت، رصد و شناسایی عفونت های تنفسی در این فصول فعال تر می شود و از دو ماه پیش سعی کردیم گزارشی از عفونت های تنفسی در گردش را رصد و سفارش های لازم را به مردم، اعلام نماییم.
وی در مورد نظام رصد عفونت های تنفسی در کشور اظهار داشت: نظام رصد این عفونت ها در کشورمان به دو شکل به انجام می رسد که در حالت اول، اگر فردی در بیمارستانها بستری شود و به آنفلوآنزا یا عفونت های تنفسی مشکوک باشد، آزمایش های لازم برای این فرد در همان بیمارستان و در بعضی موارد در لابراتوار مرجع بررسی می شود. همینطور در حالت دوم، تلاش داریم هر هفته برخی از نمونه های بیماران تنفسی را از نظر ۲۱ عامل عفونت های تنفسی بررسی نماییم.
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به انتشار اخباری در مورد شیوع ویروس متاپنوموویروس در کشور چین، اظهار داشت: این ویروس جزو ۲۱ عامل عفونت های تنفسی است که همه ساله در کشور بررسی می شود و در بعضی ماه های سال همچون تا اردیبهشت ۱۴۰۳ مواردی از این ویروس داشته ایم که حداکثر حدود ۲ درصد از ویروس های در گردش در کشور می رسد اما بعد از آن حداقل در سامانه های رصد ما دیده نشده است.
دکتر مرادی با اعلان اینکه به تازگی در کشور چین که ویروس متاپنوموویروس شایع شده، قابل انتظار بوده است، اظهار داشت: در بعضی کشورها آنفلوانزا، عامل سرماخوردگی، RSV و یا متاپنوموویروس، ویروس غالب هستند که انتشار پیدا می کنند که طبیعی است و در کشور ما هم بیشترین ویروس در گردش، آنفلوآنزاست.
وی افزود: پس از انتشار اخباری در مورد این که متاپنوموویروس در شمال چین منتشر و سبب ابتلای برخی از مردم شده اما تا کنون سازمان جهانی بهداشت، اطلاعیه ای در این خصوص نداشته است. ساز و کار در این گونه موارد همانند کووید۱۹ اینست که اگر کشوری، عامل عفونی را رصد و گزارش کند که رفتار غیرطبیعی داشته باشد، به سازمان جهانی بهداشت گزارش می دهد که مورد بررسی های تخصصی این سازمان قرار می گیرد و در صورتیکه تغییر و جهش داشته باشد، شرایط خاص به کشورها اعلام می شود که تا کنون سازمان جهانی بهداشت چنین شرایطی را اعلام نکرده و حتی چین اعلام نموده که باآنکه موارد مبتلا شدن به این ویروس، زیاد شده اما بار عفونت های تنفسی آن امسال از سال قبل، فراتر نرفته است.
دکتر مرادی اشاره کرد: نظام مراقبت های عفونت های تنفسی در کشور تشدید شده و از تمام دانشگاه ها و استانها خواسته ایم که اگر عفونت های تنفسی غیرطبیعی دارند، نمونه گیری و تست کنند و یا در صورت احتیاج به لابراتوار مرجع ارسال نمایند.
وی با اشاره به انتشار اخبار زیادی از متاپنوموویروس و ایجاد نگرانی برای مردم، اظهار داشت: تا کنون سازمان جهانی بهداشت هیچ اعلامی در این خصوص نداشته است اما در این شرایط مردم باید از صحت منابع اخبار، مطمئن شوند. هم اکنون در فصل شیوع عفونت های تنفسی هستیم و تاکید ما اینست که مردم، اصول ساده پیش گیری از بیماریهای واگیر را رعایت نمایند.
به گفته سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، رعایت آداب بهداشتی، پرهیز از حضور سالمندان بخصوص افراد دارای بیماریهای زمینه ای در محل های پرتراکم جمعیتی، استفاده از ماسک، شستشوی مداوم دست ها، ماندن در منزل در صورت وجود علایم بیماری و استفاده از دستمال در زمان سرفه و عطسه در پیش گیری از عفونت های تنفسی، بسیار موثر هستند.
دکتر مرادی در انتها اظهار داشت: ما همیشه آماده و گوش به زنگ هستیم و وضعیت چین و کشورهای دیگر را رصد می نماییم. اگر سازمان جهانی بهداشت موردی را اعلام کرد، اقدامات را تشدید و تسریع می نماییم. از رسانه ها و فعالان این حوزه می خواهیم حتما از منبع موثق، مبادرت به اطلاع رسانی کنند.
ضرورت رعایت سفارش های بهداشتی برای مصونیت از سرماخوردگی ها/ گزارش جدی از تغییر رفتار ویروس ها نداشته ایم
مشاور فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ضمن تاکید بر لزوم رعایت سفارش های بهداشتی برای مصونیت از سرماخوردگی ها، تزریق واکسن آنفلوآنزا برای گروههای پرخطری که هنوز درگیر ویروس های تنفسی و سرماخوردگی نشده اند را حتی در زمستان اثربخش دانست.
دکتر کتایون طایری متخصص بیماریهای عفونی و فلوشیپ HIV در گفت وگویی، اظهار داشت: همه ساله از ابتدای پاییز گاهی حتی از اواخر تابستان با افزایش موارد عفونت های تنفسی در سنین مختلف مواجه هستیم که چیز عجیب و دور از انتظاری نیست.
وی اضافه کرد: این روند ادامه ساده ترین سرماخوردگی ها تا انواع ویروس های آنفلوآنزا را شامل می شود. برحسب این که چقدر قدرت جداسازی انواع ویروس ها را در افراد علامت دار داشته باشیم، اسامی ویروس ها را شناسایی می نماییم.
وی افزود: مهم ترین علت بیماریهای تنفسی حاد که به شکل علائمی شبیه آنفلوانزا، تب، سرفه، بدن درد، گلو درد، آبریزش تظاهر می کنند، انواع ویروس ها هستند که می توانند علایم مشابهی را ایجاد کنند.
مشاور فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اظهار داشت: برخی از ویروس ها در بعضی از افراد ممکنست علایم شدیدتری مانند علایم گوارشی خویش را نشان دهند. امسال هم شاهد علایم عفونت های تنفسی هستیم ولی این علایم حدودا در همه ویروس ها به شکل مشترک وجود دارد.
در ایران هم مانند تمام جهان، مراکزی برای ردیابی ویروس ها درنظر گرفته شده است
دکتر طایری با اشاره به اینکه وقتی شرایط خیلی غیرمعمول نیست و اتفاقات مشابهی می افتد خیلی نگران نیستیم، گفت: با روندی که در کشور داریم مثل تمام جهان، مراکزی برای ردیابی ویروس ها درنظر گرفته شده است که مراکز و پایگاه های دیده وری خوانده می شوند.
وی اضافه کرد: این پایگاه ها نمونه های ترشحات تنفسی را از افراد علامت دار در موارد سرپایی و بستری، مورد چک قرار می دهند. پس از داستان همه گیری کووید معمولاً ویروس هایی که شایع تر هستند مورد ردیابی قرار می گیرند.
بعد از تمام گیری کروناویروس، ردیابی ویروس کووید۱۹ در کنار آنفلوآنزا یکی از اقدامات اساسی است که در کشور به انجام می رسد.
وی اشاره کرد: مراکزی هستند که تعداد بیشتری از ویروس ها را ردیابی می کنند که یکی از این ویروس ها ویروس متاپنوموویروس انسانی (HMPV) است.
وی افزود: تمام دنیا دارد به این سمت می رود که باید یک نظارت و نظام مراقبتی وجود داشته باشد تا بتوان رفتار ویروس ها را زیر نظر گرفت. در چین هم مراکز دیده وری درحال رصد همین ویروس ها هستند.
طایری با اعلان اینکه اگر این رفتار از قالب نسبتاً نرمال فصل جدا شود می توانیم زودتر متوجه شده و اقدامات سریع تری انجام دهیم، اظهار داشت: در ردیابی های انجام شده در چین که مراکز متنوع در رابطه با چکاپ انجام پاتوژن های تنفسی دارد، معلوم شد این ویروس روند رو به افزایشی دارد که گزارش آنرا اعلام کردند، ولی در همان کشور هم ویروس غالب، آنفلوآنزاست.
وی اضافه کرد: چین هم در تابستان مثل ما ویروس کووید۱۹ را بیشتر داشت، کم کم آنفلوآنزا جای آنرا گرفت و لابلای این ها متاپنوموویروس هم بوده است که روند رو به افزایشی داشته و چینی ها گزارش کرده اند.
مشاور فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه این ویروس از ده ها سال ها پیش وجود داشته ولی به صورت رسمی از سال ۲۰۰۱ گزارش شده و با سایر ویروسهای تنفسی شباهت دارد، اظهار داشت: متاپنوموویروس در همه دنیا شناسایی شده و علائمی که به وجود می آورد هم غالباً علایم بیماری حاد تنفسی، یا سرماخوردگی معمولی است.
دکتر طایری اضافه کرد: ممکنست مانند تمام سرماخوردگی ها در بعضی از افراد، این ویروس علایم شدیدتری مثل سینه پهلو و برونشیت را نشان دهد ولی بیماری غیرمعمول و عجیبی نیست.
ایران هم مثل همه جای دنیا ویروسها را ردیابی می کند تا رفتار آنها را رصد کند
وی افزود: ایران هم مثل همه جای دنیا ویروسها را ردیابی می کند تا رفتار آنها را رصد کند. تابحال تفاوتی در دنیا دیده نشده و همه جا گزارش شده که انتظار افزایش عفونت های تنفسی را در این فصل و زمان ها داریم.
وی تصریح کرد: البته انتظار اینکه یک سری از افراد شدیدتر و طولانی تر مبتلا شوند را داریم و حتی امکان بستری شدن شان وجود دارد.
علاوه بر ردیابی این ویروس ها در کشور تغییرات سایر کشورها را هم به خاطر رفت و آمدهایی که وجود دارد، رصد می شود تا اگر تغییر رفتاری در هر ویروسی حتی غیر از ویروس های سرماخوردگی رخ دهد، سریعاً اعلام اخطار شودوی با اشاره به اینکه در ایران هم مثل بقیه کشورها موارد اندکی از این ویروس در فصول سرد سال از جانب مراکز دیده وری گزارش شده است، اشاره کرد: در ماه های اخیر گزارش جدی از تغییر رفتار ویروس ها نداشته ایم. عفونت های تنفسی در جریان در کشور اواخر تابستان کووید بود، کم کم آنفلوآنزا غلبه پیدا کرد و همینطور مواردی از سرماخوردگی ها و کرونا ویروس های معمولی هم مشاهده شده است.
دکتر طایری اظهار داشت: ما علاوه بر ردیابی این ویروس ها در کشور تغییرات سایر کشورها را هم به خاطر رفت و آمدهایی که وجود دارد، رصد می نماییم تا اگر تغییر رفتاری در هر ویروسی حتی غیر از ویروس های سرماخوردگی رخ دهد، سریعاً بتوانیم اعلام اخطار نماییم.
وی افزود: ولی هم اکنون در هیچ جای دنیا اعلام اخطار و محدودیت های رفت و آمدی وجود ندارد. مراقبت ها هم همان مراقبت های تنفسی مثل حفظ فواصل اجتماعی، اقدامات پیشگیرانه مثل استفاده از ماسک، رعایت آداب سرفه بخصوص در گروه هایی موسوم به گروههای پرخطر هستند.
وی با اشاره به اینکه افراد بالای ۶۵ سال، اشخاصی که بیماریهای زمینه ای تنفسی، ریوی و قلبی دارند، پیش دیابتی ها و کودکان زیر ۵ سال ممکنست علایم شدیدتری از سرماخوردگی را تجربه کنند، اظهار داشت: هیچ مراقبت متفاوتی فعلاً نیاز نیست، همان سفارش هایی که در دوران کووید به جدی ترین شکل رعایت کردیم اگر رعایت شوند، انشالله هیچ اتفاق غیرمنتظره ای رخ نمی دهد.
مشاور فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: ویروس متاپنوموویروس واکسن ندارد. فقط آنفلوآنزا واکسن دارد که سفارش می شود افراد پرخطر تزریق کنند.
دکتر طایری اضافه کرد: درست است که سفارش ها برای تزریق واکسن در اواخر تابستان و اوایل پاییز است، ولی برای افراد پرخطری که هنوز درگیر ویروس نشده اند، اکنون هم تزریق این واکسن می تواند بالقوه کمک کننده باشد.
کیت آزمایشگاهی HMPV در کشور وجود دارد/ منطقی است آماده باشیم که غافلگیر نشویم
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در صفحه شخصی خود در فضای مجازی به طرح چندین پرسش و پاسخ در مورد ویروس متاپنومو انسانی(HMPV) پرداخت.
دکتر حسین کرمانپور با اشاره به جدید نبودن این ویروس، اظهار داشت: این ویروس همانند کرونا ممکنست جهش کند و نسخ های متفاوتی خلق کند. ممکنست این ویروس در ایران باشد اما تا کنون در تست هایی که انجام شده دیده نشده است.
وی اضافه کرد: یادمان باشد ابتدای کرونا اصلا کیت آزمایشگاهی وجود نداشت که کرونا شناسایی شود اما در مورد HMPV کیت داریم و روزانه رصد می شود.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در مورد امکان اپیدمی شدن این ویروس در سطح جهان، اشاره کرد: با عنایت به آمادگی های لازم، امکان اپیدمی شدن این ویروس کم است اما منطقی است که آماده باشیم تا غافلگیر نشویم که تمام شبکه های بهداشت کشور در آمادگی کامل هستند.
دکتر کرمانپور از شستشوی مرتب دست ها، استفاده از ماسک در مراکز شلوغ، تهویه اماکن پر ازدحام و استراحت در اثر بروز علایم بعنوان راه های پیش گیری از این بیماری یاد کرد و اظهار داشت: مثل اغلب بیماریهای ویروسی، هیچ درمان قطعی وجود ندارد. یادمان نرود سرماخوردگی با قرن ها حضور در جهان، هنوز درمان ندارد.
سازمان جهانی بهداشت اطلاعیه جدیدی در مورد اپیدمی ویروس جدید نداشته است
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به انتشار مطالبی در فضای مجازی و رسانه ای بر مبنای شیوع و اپیدمی ویروس متاپنوموویروس انسانی (HMPV) در یکی از کشورهای جهان، اظهار داشت: سازمان جهانی بهداشت در مورد این بیماری، اطلاعیه و اعلامیه جدیدی نداشته و جای نگرانی نیست.
دکتر قباد مرادی در گفتگویی گفت: بر مبنای مقررات بهداشتی بین المللی(IHR) اگر یک بیماری در یک منطقه شیوع زیادی داشته باشد باید به سازمان جهانی بهداشت اعلام گردد تا این سازمان بعد از بررسی ها، اعلام وضعیت پاندمی یا همه گیری کند.
وی اضافه کرد: اعلام پاندمی جدیدی از جانب یک کشور، رسمی نیست و تنها زمانی رسمیت می یابد که سازمان جهانی بهداشت بعد از بررسی های تخصصی، این وضعیت را اعلام نماید. اعلام وضعیت پاندمی یک بیماری بدون طی مراحل آن از جانب سازمان جهانی بهداشت، سبب ترس و نگرانی مردم می شود.
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اعلان اینکه همه کشورهای دنیا متعهد هستند که وقتی یک مشکل بزرگ بهداشتی یا اپیدمی بیماری دارند به سازمان جهانی بهداشت اعلام کنند، اظهار داشت: سازمان جهانی بهداشت فورا بعد از اعلام کشورها بر مبنای اپیدمی یک بیماری در جهان، بررسی های تخصصی را انجام می دهند و نسبت به اطلاع رسانی به کشورهای جهان یا مناطق ۶ گانه خود اقدام می کند.
دکتر مرادی رعایت دستورالعمل های بهداشتی در پیش گیری از مبتلا شدن به بیماریهای واگیر دار بخصوص بیماریهای تنفسی و فصلی را مهم دانست و اظهار داشت: با رعایت اصول ساده بهداشت فردی مانند استفاده از ماسک و شستشوی مداوم دست ها میتوان از مبتلا شدن به این بیماریها تا حد زیادی پیشگیری کرد.
منبع: fastfoodbaz.ir