به گزارش فست فود باز، بعضی از ما و شاید حتی بیشتر ما عادت داریم بخش های کپک زده مواد غذایی را برداریم و بقیه آن را بخوریم، در صورتی که کارشناسان تغذیه اعتقاد دارند باید تمام غذای کپک زده را دور ریخت و هیچ قسمتی را نخورد حتی اگر کپک فقط در بخشی از آن دیده شود، چون که احتمال پخش سموم در سرتاسر ماده غذایی وجود دارد.
گروه جامعه ایرنا– بارها شده با مواد غذایی کپک زده در یخچال خانه خود روبرو شده ایم، گاها پیش می آید که برخی مواد غذایی موجود در یخچال را فراموش می نماییم که به مرور زمان لایه ای کرک مانند روی آن را می پوشاند، حتی برخی لزج می شوند، این همان کپک یا قارچ است که باعث از بین رفتن و فاسد شدن مواد غذایی شده است.
کپک ها ظاهری مشمئز کننده و چندش آور دارند، همیشه به ما گفته اند که باید از آنها دوری نماییم، اما در اینجا یک سوال پیش می آید این که آیا تمام کپک ها ضرر می رسانند؟ کارشناسان اعتقاد دارند که جواب این سوال منفی است، نمونه بارز آن پنیر آبی یا بلوچیز فرانسوی ها است که وجود کپک آن را خوشمزه و خاص کرده است حتی با سایه روشنی از رنگ های سبز و آبی ظاهری فریبنده و زیبا به آن داده است، در واقع بعضی از کپک ها هم در صنایع غذایی، دارویی و حتی آنتی بیوتیک ها نقش مثبتی دارند اما مسئله اینست که باید کپک ها را بشناسیم تا بی گدار به آب نزنیم و با خوردن آنها خویش را گرفتار مسمومیت و دردسر نکنیم.
درست است که کپک ها در بعضی موارد مفید هستند اما بطور قطع به خودی خود این فایده را ندارند باید فرآوری شوند و مورد آزمایش های فراوان قرار بگیرند اما حرف ما در رابطه با کپک بر روی مواد غذایی است که به شکل روزمره از آنها استفاده می نماییم، در این فرآیند کپک ها باعث فاسد شدن حجم زیادی از مواد غذایی و تبدیل شدن آنها به ضایعات می شوند، کپک ها به مواد غذایی طعم و بافت نامطلوبی می دهند و معمولاً به رنگ های سبز، سفید، آبی یا سیاه در نقاط مختلف مواد خوراکی فاسد خودنمایی می کنند مسئله مهم اینست که وقتی در این موقعیت قرار گرفتیم باید تمام مواد کپک زده را دور بریزم و هیچ قسمتی را نخوریم.
کارشناس اداره لابراتوار کنترل غذا و دارو سازمان غذا و دارو با بیان این که کپک ها نوعی قارچ با ساختار کرک مانند هستند که در شرایط مرطوب و دمای مناسب رشد سریعی دارند، تاکید کرد: حتی اگر قسمتی از ماده غذایی کپک زده باشد، باید تمام آنرا دور بریزید.
سوگند کاخکی ضمن اشاره به قابلیت تولید سم برخی کپک ها اظهار داشت: سموم کپک ها با حرارت و شستشو از بین نمی رود و باید از مصرف تمام غذای کپک زده دوری کرد.

وی اظهار نمود: ظاهر شدن کپک به رنگ های سبز، آبی یا سفید روی نان، پنیر، میوه ها و سبزیجات نشان از حضور این قارچ ها دارد، کپک نان از رایج ترین انواع کپک های غذایی است که اکثرا با آن مواجه می شویم، علاوه بر این، کپک روی رب، مربا، ترشی، آبغوره، آبلیمو و میوه ها هم در خانه ها دیده می شود.
کاخکی افزود: بعضی از کپک ها قابلیت تولید سم دارند و این سموم حتی با پخت، حرارت دهی یا شستشو از بین نمی روند. این ترکیبات می توانند مشکلات جدی برای سلامتی همچون مشکلات گوارشی، حساسیت های تنفسی، صدمه به کبد و کلیه و حتی سرطان ایجاد کنند.
به گفته کاخکی، مهم ترین نکته، دور ریختن کامل مواد غذایی کپک زده است، حتی اگر کپک فقط در بخشی از آن دیده شود، چونکه احتمال پخش سموم در سرتاسر ماده غذایی وجود دارد.

وی ادامه داد: بهترین راه پیشگیری، نگهداری صحیح مواد غذایی در دما و رطوبت مناسب و رعایت تاریخ انقضا است، همینطور قبل از مصرف، مواد غذایی را بررسی نموده و در صورت مشاهده کپک، از مصرف آن خودداری کنید.

About Author