سازمان غذا و دارو هشدار داد؛ مراقب قارچ های سمی باشید
فست فود باز: ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو، در اطلاعیه ای نسبت به بروز مسمومیت با قارچ های سمی آگهی داد.
به گزارش فست فود باز به نقل از مهر، ۱۵۴۰ مورد در اثر مسمومیت با قارچ های خودرو و سمی در سال ۱۳۹۶ به بیمارستان ها مراجعه نموده اند که این آمار در سال ۱۳۹۷ به بیش از ۱۷۲۶ مورد و در نیمه نخست سال ۱۳۹۸ به ۳۹۸ مورد رسیده است. متأسفانه مصرف خوراکی قارچ های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن خیلی از افراد شده است. طبق آمار بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۶ مربوط به شهرهای استان کرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، گلستان و کردستان، بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۷ مربوط به شهرهای استان کرمانشاه، گلستان، لرستان و همدان و بیشترین مسمومیت در سال ۱۳۹۸ مربوط به شهرهای استان گلستان، لرستان، آذربایجان غربی، قزوین و شهرکرد بوده است. در سه سال اخیر ۴۰۰ تا ۱۸۰۰ مورد مسمومیت ناشی از مصرف قارچ های خودرو در میان هموطنانی که در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور زندگی می کنند بروز کرده است. این موارد با آموزش عمومی و اطلاع رسانی و ارائه آگهی بموقع قابل پیشگیری خواهد بود.
توجه به سفارش های عمومی می تواند از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچ های سمی جلوگیری کند. از مصرف قارچ های خودرو مخصوصاً قارچ هایی که در کنار تنه درختان (به خصوص درختان خشک شده) می رویند و یا قارچ های فله ای جمع آوری شده توسط افراد بومی، خودداری کنید. برای حفظ سلامت خود و خانواده تان تنها قارچ هایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوز می باشند، خریداری و مصرف نمائید. شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها برمبنای خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است. بدین سبب به سفارش های بعضی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید. مصرف قارچ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشان دهنده غیر سمی بودن قارچ برای انسان نمی باشد. بعضی از روش ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست. بعضی از سموم موجود در قارچ های سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماده سازی غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نمی باشد. در صورت بروز علایم و نشانه های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تأخیری (۱۲-۵ ساعت بعد از مصرف خوراکی قارچ های خودرو)، هر چه سریع تر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیت هامنتقل کنید. در مواردی که علایم گوارشی به صورت تأخیری (با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ ها سمیت بمراتب بیشتری دارند و در سال های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ برخی از هموطنانمان شده است. انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها امکان درمان موفقیت آمیز را بیشتر می کند و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می شود. بدین سبب با مشاهده علایم و نشانه های بالینی اولیه خصوصاً از نوع تأخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمائید. در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید.
منبع: فست فود باز
