رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت: برای ایمنی جمعی در مقابل کرونا باید ۵۶ میلیون ایرانی واکسینه شوند

فست فود باز: رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: واکسن ورق را بر می گرداند، برای اینکه با تولید و تزریق آن می توان ایمنی جمعی ناشی از واکسیناسیون را محقق کرد، ایران برای رسیدن به ایمنی جمعی باید حدود ۵۶ میلیون نفر را واکسینه کند.
به گزارش فست فود باز به نقل از ایرنا از وبدا، کیانوش جهانپور روز یکشنبه در نخستین جلسه از سلسله جلسات رویداد طب تاک با موضوع سیاست گذاری و اقتصاد واکسن اضافه کرد: هر سال درگیری با ویروس برای جهان، خسارتی معادل ۳.۴ تریلیون دلار خواهد داشت و یکی از اصلی ترین علل تاکید بر برتری واکسن نسبت به سایر راهکارها این است که واکسیناسیون اگر با رویکرد اقدام و مسئولیت مشترک عملیاتی شود، می توان با یک پنجم خسارات ماهانه کرونا، جلوی این بحران را گرفت.
وی افزود: وقتی از واکسن سخن می گوییم صحبت از جلوگیری از خسارت های سنگین با هزینه کم، سهولت بالا و فراگیری است. البته حالا رقابت های موجود در زمینه تولید و توزیع واکسن، موجب بروز آپارتاید واکسن شده است.
جهانپور اظهار داشت: در وزارت بهداشت هیچ کدام از مسیرهای چهارگانه تامین واکسن شامل مذاکره و خرید مستقیم، خرید بوسیله کوواکس، تولید مشترک با انتقال دانش فنی و نهایتا تولید داخلی رها نشد و از همه فرصت ها حمایت شد. هژمونی رسانه ای دنیا به شدت کشور کوبا را در زمینه واکسن نادیده می گیرد. بعلاوه از روزی که کار مشترک ایران با کوبا علنی شد، ظرف ۱۰ روز، دو تحریم جدید برای کوبا وضع شد، در صورتیکه مدت ها بود که کوبا مورد تحریم های جدید واقع نشده بود.
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت بیان کرد: هنوز در پیوند کارهای میان رشته ای به ویژه با متخصصان علوم انسانی و اجتماعی، چه در حوزه نظری و چه در عمل ضعف داریم. هرچند آقای دکتر نمکی بارها تاکید کرد که جزیره ای عمل نکنیم. واقعیت این است که استراتژی عبور ما جهت استفاده از طب ادغام یافته و احیای طب سنتی و طب ایرانی به تعبیر درست تر مبتنی بر خطوط راهنمای سازمان بهداشت جهانی است و حتی حالا ما از این تجویز عقب تر هستیم.
کوواکس با هدف تولید و توزیع عادلانه واکسن طراحی شد
وی اظهار نمود: در بحران کرونا قبل از تولید واکسن، کشورهایی موفق تر بودند که به لحاظ اجتماعی قوی تر بودند، مثل کشورهای جنوب شرق آسیا و نه کشورهایی که از نظر اقتصادی و فناوری، برتری داشتند.
جهانپور اضافه کرد: وقتی از واکسن سخن می گوییم صحبت از جلوگیری از خسارت های سنگین با هزینه کم، سهولت بالا و فراگیری است. البته رقابت هایی که در تولید و توزیع واکسن ایجاد خواهد شد موجب می شود که شاهد آپارتاید واکسن باشیم؛ حالا می بینیم که عمده تولیدات در ۱۰ کشور پیشرفته استفاده می شود و بیش از ۱۳۰ کشور حالا حتی یک دوز واکسن دریافت نکرده اند.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اقدام سازمان بهداشت جهانی درباب ایجاد سازوکار کوواکس را بر پایه آینده نگاری دانست و بیان کرد: کوواکس نوعی صندوق مشترک و تعاونی است که با هدف تولید و توزیع عادلانه واکسن طراحی شد. این سازوکار روی کاغذ موفق بود و موجب شد امروز آمریکا هم پس از ترامپ به آن بپیوندد. قیمت واکسن برای کشورهای مختلف، متفاوت در نظر گرفته شد تا عدالت رعایت شود. کشور ما نیز از مهر ماه به کوواکس پیوست و قسمتی از تعهدات خودرا تا حالا پرداخته است. در واکسن های کوواکس قدرت انتخاب داریم و می توانیم در آن، حداکثر انعطاف را داشته باشیم و همه این ها به لحاظ قانونی در توافق تنظیم شده است. ایران برای رسیدن به ایمنی جمعی ناشی از واکسیناسیون باید حدود ۵۶ میلیون نفر را واکسینه کند. حالا یک هفتم نیاز کلی خودرا از کوواکس خریدیم و این را هم باید در نظر داشته باشیم که قیمت واکسن در آینده تعدیل خواهد شد چون الان محدودیت هایی داریم که در آینده برداشته می شود.
احیای صنعت واکسن بواسطه کرونا
جهانپور دور شدن از مزیت نسبی تولید واکسن در سه چهار دهه اخیر را اشتباهی راهبردی دانست و اشاره کرد: از مزایای کرونا این بود که سبب احیای باردیگر صنعت واکسن در کشور شد و اگر این روند ادامه یابد در چند ماه آتی، ما جزو تولیدکنندگان اصلی و هاب منطقه ای توزیع واکسن خواهیم بود. ما در داخل با ۳۰ میلیون دلار می توانیم خط تولید واکسن ایجاد نماییم که عدد قابل توجهی نیست. این عدد را در ایران در نظر بگیرید در صورتیکه آمریکا بسیار بالاتر از این سرمایه گذاری کرد و در مواردی هم شکست خوردند. یکی از نکاتی که در بین بحران کرونا مغفول واقع شد این بود که آمریکا تاکید شدیدی بر استفاده از فناوری MRNA از خود نشان داد و شاید به این علت بود که می خواست آنرا در مرزهای خود انحصاری کند.
وی اضافه کرد: در کشور ما نوعی نگاه وجود دارد که باتوجه به مزیت نسبی در مباحث اقتصادی و همین طور دامپینگ بزرگ ترین غول های داروسازی و تولید ارزان تر دارو نسبت به ایران، ضرورتی به تولید داخلی در برخی از حوزه ها نیست. این نگاه در حوزه واکسن هم وجود دارد. در صورتیکه وقتی با شرایط تحریم و بحران کرونا مواجه می شویم عملاً این نگاه صحیح نیست چون حتی کشورها بعضاً فقط نیاز خودرا می توانند تامین کنند و با اضافه شدن متغیرهای سیاسی و امنیتی که همیشه در مورد ما وجود دارد لازم است این نگاه تغییر یابد.
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت با اشاره به پیگیری هر چهار مسیر متعارف اکتساب واکسن در کشورمان اظهار داشت: ما حالا خوشحالیم که در وزارت بهداشت هیچ کدام از مسیرهای چهارگانه را رها نکردیم و هم فرصت های موجود در مذاکره و خرید مستقیم، هم فرصت های کوواکس، هم فرصت های تولید مشترک با انتقال دانش فنی و نهایتاً فرصت های تولید داخلی حمایت شد. در خرید مستقیم نخستین آنها روسیه بود و در ادامه از هند، چین و کره جنوبی احتمالاً خرید خواهیم داشت. در کوواکس ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز خرید داریم. هم زمان فرصت تولید مشترک اسپوتنیک و کوبا را خواهیم داشت.
ظرف ۱۰ روز، دو تحریم جدید برای کوبا وضع شد
وی در ادامه با اشاره به هژمونی رسانه ای و نادیده گرفتن پیشرفت ها و ابداعات کشورهای مغضوب ابرقدرت های اقتصادی و سیاسی اظهار داشت: باید توجه کرد که از لحاظ علوم انسانی و مدیریت رسانه ها به شدت هژمونی دنیا در بحث واکسن، کوبا را نادیده می گیرد. همین الان کوبا، چهار واکسن کرونا در کارآزمایی بالینی دارد، ولی در رسانه های دنیا اصلاً این مباحث را مطرح نمی کنند. جالب ماجرا این که از روزی که کار مشترک ما با کوبا علنی شد، ظرف ۱۰ روز، دو تحریم جدید برای کوبا وضع شد، در صورتیکه مدت ها بود که کوبا مورد تحریم های جدید واقع نشده بود.
تولید داخلی واکسن، مسیر اصلی مهار کرونا
جهانپور در زمینه تولید داخلی واکسن کرونا بعنوان مسیر اصلی مهار کرونا اضافه کرد: در ابتدا ۱۷ موسسه آغاز به تحقیقات واکسن سازی کردند و وزارت بهداشت نیز وعده داد که هر کدام که موفق به تولید واکسن کرونا شوند، حداقل ۱۵ میلیون دوز از هرکدام پیش خرید می کند. این مؤسسات برمبنای فناوری های مختلف واکسن سازی در حال فعالیت هستند.
وی افزود: اینگونه نیست که تولید داخلی در طولانی مدت نسبت به واردات هزینه بیشتری داشته باشد. مثلاً با بهره گیری از فناوری که شرکت شفافارمد در واکسن سازی از آزمایشگاه تا خط تولید نیمه صنعتی و صنعتی استفاده می نماید، حداقل پنج شش واکسن دیگر را هم می توان تولید کرد و این زیرساخت ها نیز برای آینده خواهد ماند.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در زمینه استفاده از متخصصان علوم انسانی و اجتماعی در ستاد ملی کرونا بیان کرد: ما هنوز در پیوند کارهای میان رشته ای، چه در حوزه نظری و چه در عمل ضعف داریم. هرچند آقای دکتر نمکی دیدگاه خوبی دراین زمینه دارد و بارها تاکید کرده که جزیره ای عمل نکنیم، اما بطور قطع نیازمند شبکه سازی بین رشته­ های مختلف هستیم. الآن حتی در یک رشته خاص مانند ایمنولوژی نیز یک شبکه بین متخصصان در دانشگاه های مختلف وجود ندارد. ما مبنای این را نداریم و در ستاد کرونا هم ضعف هایی دراین زمینه بوده است.
تعامل طب نوین و سنتی
وی در زمینه وضعیت فعلی تعامل طب نوین و طب سنتی، آنرا تعامل خوبی ندانست و اظهار داشت: حالا طرفین در حال نفی و انکار یکدیگر بوده و برخی نیز سوءاستفاده خودرا از این فضا می کنند. این در حالیست که خیلی از کشورها با اتخاذ رویکرد طب ادغام ­یافته حاصل از طب نوین و طب­ های مکمل، چندین گام از ما جلوتر هستند. جالب توجه هست که منابع طب­ های موسوم به طب یونانی یا طب عربی در دنیا، بدون استثنا از اطبای ایرانی همچون ابوعلی سینا، رازی سرچشمه می گیرند. واقعیت این هست که استراتژی عبور ما جهت استفاده از طب ادغام یافته و احیای طب ایرانی به تعبیر درست ­تر، مبتنی بر خطوط راهنمای سازمان بهداشت جهانی است و حتی هم اکنون، ما از این برنامه هم عقب تر هستیم.
جهانپور اظهار داشت: با نگاه افراطی چه در مقابل طب نوین، چه در مقابل طب ایرانی مخالفیم و برخی خرافات و جریانات انحرافی هیچ ارتباطی به طب سنتی و ایرانی ندارد. وزارت بهداشت به دنبال جریان طب ایرانی با رویکرد آکادمیک است، همانطور که در دنیا نیز دیگر نمی توان فقط روایت یک رشته و یا یک مکتب طبی را شنید.

منبع:

About Author