معاون درمان وزیربهداشت: شیوع تب دانگ در کشور
به گزارش فست فود باز، معاون درمان وزیربهداشت ضمن اشاره به وضعیت بیماری تب دنگ در کشور، اظهار داشت: از ۲۰۰ نفری که با علایم شدید استخوان درد و تب بالای ۴۰ درجه به مراکز درمانی رجوع کردند، ۶۳ نفر آزمایش آنها مثبت شده و هنوز جواب آزمایش برخی نیامده است.
به گزارش فست فود باز به نقل از خبرگزاری ایرنا، مبتلا شدن به بیماری تب دانگ یا دِنگی در ماه های اخیر در ایران افزایش پیدا کرده است، بیماری که عامل آن گزش پشه آئدس است، پشه ای که در تایرها و آب های راکد کوچک تخمگذاری می کند و البته مسافرت به کشورهای همسایه بخصوص امارات می تواند به گسترش این بیماری در کشور دامن بزند.
بیماری تب دانگ یا دِنگی یک بیمار ویروسی است که از گزش پشه آئدس ایجاد می شود. به شرطی که این پشه قبلا فردی را که ویروس این بیماری را داشته نیش زده باشد و بر اثر گزش افراد، ویروس این بیماری را به فرد دیگر منتقل کند. در غیر این صورت گزش این پشه به تنهایی خطری ندارد.
یکی از مهم ترین علایم این بیماری تب شدید می باشد به همین علت به این بیماری تب استخوان شکن هم می گویند. این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر و استوایی دیده می شود اما انتقال پشه آئدس به کشورهای دیگر سبب گسترش این بیماری به بیشتر از ۱۱۰ کشور در دنیا همچون در اروپا شده است. تب، سردرد، کمردرد، درد در پشت چشم، جوش و حساسیت های پوستی و در مواردی خونریزی بخصوص از لثه همچون علایم اصلی این بیماری است اما گاهی اشتراک علایم آن با برخی بیماری های تنفسی مثل کرونا و آنفلوانزا کار شناسایی آنرا سخت می کند.
بیماری تب دنگ درمان اختصاصی ندارد اما علایم آن تا حدود ۱۴ روز پس از گزش پشه آئدس در صورتیکه ناقل ویروس این بیماری باشد در فرد بروز می کند اما در بیشتر از ۸۰ درصد موارد علایم بسیار خفیف و در مواردی بدون علامت است. میزان مرگ و میر این بیماری هم حدود ۲.۵ درصد است اما گسترش این بیماری از راه تخمگذاری پشه آئدس می تواند سلامت مردم را به خطر بیندازد و در مواردی مرگ آور باشد. ازاین رو مهم ترین راه برای کنترل این بیماری پیشگیری از تخمگذاری پشه آئدس است، پشه ای که در آبهای کوچک راکد مثل ظرف گلدانها یا در داخل تایر خودرو ها تخمگذاری می کند و در شرایط سخت هم تخم این پشه زنده می ماند.
مسافران به دبی یا امارات حتما مراقبت کنند
معاون درمان وزیربهداشت با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از افرادی که باعلائم تب استخوان شکن به مراکز درمانی رجوع کردند، دارای بیماری تب دنگی بودند، اظهار داشت: عمده این افراد مسافرینی بودند که از کشورهای حاشیه خلیج فارس آمدند؛ اگر افرادی مسافرتی به دبی یا امارات داشته اند، حتما مراقبت کنند. اغلب افراد مبتلا، کسانی هستند که به کشورهای حاشیه خلیج فارس بخصوص امارات متحده عربی سفر کرده اند.
سعید کریمی با بیان این که یک درصد موارد ابتلاء به تب دنگی منجر به فوت می شود، اضافه کرد: تب بالای ۴۰ درجه و استخوان درد شدید، از علایم این بیماری است و ۳۰ درصد از افرادی که با علایم استخوان درد شدید و تب بالا به مراکز درمانی رجوع کردند، دارای بیماری تب دنگ بودند.
وی ادامه داد: از ۲۰۰ نفری که با علایم شدید استخوان درد و تب بالای ۴۰ درجه به مراکز درمانی رجوع کردند، ۶۳ نفر آزمایش آنها مثبت شده و هنوز جواب آزمایش برخی نیامده است.
وی افزود: حداکثر ۵ روز بعد از آنکه پشه آلوده افراد را مورد گزش قرار دهد، علائمی، چون افت فشار خون، ضعف، بی حالی و در صورت حاد بودن منجر به خون ریزی و حتی بستری می شود.
کریمی با سفارش به مردم در مورد جمع آوری آب های راکد اطراف محل سکونت، اظهار داشت: درمان این بیماری به طور عمده علامتی است یعنی با کاهش تب و دادن مایعات تلاش می شود بیماری کنترل شود.
تب استخوان شکن از علایم «تب دنگ»
کارشناس اداره کنترل بیماری های منتقله توسط ناقلین وزارت بهداشت هم ضمن اشاره به اهمیت کنترل پشه آئدس به منظور مقابله با بیماری «تب دانگ»، درعین حال تب استخوان شکن را از علائم مهم این بیماری برشمرد و فعالیت نظام مراقبت حشره شناسی کشور برای صید این پشه را شرح داد.
دکتر عبدالرضا میراولیایی ضمن اشاره به گونه های «پشه آئدس» اظهار نمود: برخی گونه های پشه آئدس «مهاجم» و برخی «غیرمهاجم» هستند. پشه آئدس مهاجم، بومی ایران نیست و از سایر مناطق به کشور وارد شده، همینطور برخی گونه های غیرمهاجم و بی خطر هم در تمام نقاط کشور وجود دارند.
وی با اشاره به اینکه پشه آئدس می تواند بیماری های مختلفی را منتقل کند، تصریح کرد: «تب دانگ»، «بیماری چیکونگونیا»، «زیکا» و «تب زرد» بیماری هایی هستند که پشه آئدس به انسان منتقل می کند.
وی با بیان اینکه مبتلا شدن به بیماری تب زرد در آسیا گزارش نشده و این بیماری در قاره کهن وجود ندارد، اظهار داشت: بیماری تب زرد، واکسن دارد. تب دنگ هم که یک بیماری ویروسی است و جزو بیماری های منتقله از پشه آئدس به حساب می آید، در ۸۰ درصد موارد کم علامت است و در ۲۰ درصد موارد علایم شدیدی دارد.
کارشناس اداره کنترل بیماری های منتقله توسط ناقلین وزارت بهداشت افزود: علایم شدید شامل علائم سرماخوردگی، تب ناگهانی، بدن درد و استخوان درد شدید که «تب استخوان شکن» نامیده می شود، جزو علایم بیماری تب دنگ هستند. همینطور علائمی مانند گلودرد، درد پشت حدقه چشم که یک علامت مهم بشمار می رود و کادر درمان را در راه تشخیص تب دنگ قرار می دهد.
نیش پشه آئدس در طلوع و غروب آفتاب گزنده تر است
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت هم با اشاره به اینکه گروههای حساس در معرض خطر بیشتری نسبت به مبتلا شدن به تب دنگ قرار دارند، اظهار داشت: احتمال بیماری تب دنگ در افرادی که به مناطق آلوده سفر کرده اند، بیشتر است. علایمی چون تب و خونریزی از لثه و استخوان درد در این افراد اهمیت دارد.
هر فرد امکان دارد بر اثر نیش پشه آلوده به این بیماری گرفتار شود، اما افرادی که در گروههای حساس هستند، همچون بیماران زمینه ای و ضعف سیستم ایمنی و بیماران قلبی حساس تر هستند و باید بیشتر از آنها مراقبت شود.
شهنام عرشی اظهار داشت: نوبت اول مبتلا شدن به این بیماری خفیف تر است، اما در موارد مبتلا شدن مجدد بیماری مهلک تری بوجود می آورد که خطر جانی دارد.
وی اضافه کرد: خطر مرگ بر اثر تب دنگ در افراد مبتلا یک درصد است، البته در صورت ابتلا، سرعت تحت درمان بودن و رسیدگی به بیمار از پیشرفت بیماری جلوگیری می کند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت به افرادی که به مناطق آلوده به تب دنگ مسافرت می کنند، سفارش کرد؛ از داروهای دور کننده پشه و اسپری های دارویی استفاده نمایند و در طلوع و غروب آفتاب که گزش پشه زیاد است، در مکانهای آلوده قرار نگیرند و خویش را در معرض هوای آزاد قرار ندهند.
عرشی افزود: این پشه در مکانهای مرطوب بخصوص ظرف آب تخم ریزی و تکثیر می کند و باید از نظر بهداشتی هم افراد تلاش کنند محیط خویش را از مکانهای مورد نظر تکثیر پشه آئدس پاکسازی کنند.
ابتلای سالانه ۴۰۰ میلیون نفر در دنیا به تب دنگ/ ۱۲۸ کشور تا کنون درگیر تب دنگ شده اند
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت همینطور در کنگره یک روزه تب دنگ از ابتلای ۴۰۰ میلیون نفر در سال به این بیماری اطلاع داد و اظهار داشت: هم اکنون ۱۲۸ کشور درگیر این بیماری شده اند که نسبت به سال ۱۹۶۰ با درگیری ۱۰ کشور، آمار قابل ملاحظه ای است.
دکتر عرشی ضمن اشاره به این که تب دنگ بیماری ویروسی است که توسط پشه منتقل می شود، اظهار نمود: این بیماری از سال ۲۰۱۹ بعنوان ۱۰ تهدید اصلی بشر از جانب سازمان بهداشت جهانی مطرح شده و شایع ترین بیماری است که از راه ناقلین محلی منتقل می شود.
وی اضافه کرد: حدود ۲۰ درصد از بیماران علامت دار خواهند بود ازاین رو مبحث مهم، بی علایم بودن حدود ۸۰ درصد بیماران مبتلا به این بیماری است و حجم بیشتر انتقال توسط افراد بدون علامت صورت می گیرد. ۴۰ تا ۵۰ درصد از جمعیت کره زمین در رویارویی با این نوع پشه هستند و این رقم سال به سال به علت تغییرات آب و هوایی، افزایش میانگین دما و آمار سفرها افزایش خواهد یافت.
سال قبل میلادی، بیشترین موارد گزارش شده این بیماری در دنیا به ثبت رسید و اپیدمی فراگیر در آمریکای جنوبی هم بسیار وسعت زیادی داشت. در کشورهای اروپایی هم پشه ناقل اصلی بیماری aedes albopictus وجود دارد. طبق گزارش ها آسیای جنوب شرقی، منشا اصلی این پشه و بیماری بوده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد موارد بیماری در آسیای جنوب شرقی بوده است، اظهار داشت: در سالهای گذشته در اندونزی، بنگلادش، هندوستان و تایلند این بیماری بسیار دیده شده است البته کشورهایی مثل سنگاپور تجربه بیشتری برای مقابله با این بیماری دارند.
وی افزود: طبق مقایسه نقشه سال ۲۰۱۱ با نقشه سال قبل شاهد گسترش بیشتر این بیماری در کشورهایی همچون آمریکای جنوبی، چین و استرالیا هستیم و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس نسبت به ثبت این بیماری اقدام نکرده اند که این مورد نگران کننده است البته اعلام ما به سازمان بهداشت جهانی از عواقب آینده این اپیدمی و جهت گیری کشورهای حاشیه خلیج فارس نسبت به کشور جلوگیری خواهد نمود.
دکتر عرشی در مورد عامل اصلی این بیماری اظهار داشت: Aedes aegypti پشه مهاجم تری از نوع دیگر است که در ایران هم بیشتر وجود دارد. به علت فیزیولوژی این پشه سفارش ما به مردم اینست که بمحض حضور در مناطق آلوده دو ساعت اول بامداد و دو ساعت مانده به غروب با لباس پوشیده تردد داشته باشند.
به گفته دکتر عرشی، دو روز پیش از ایجاد علامت بالینی و دو روز پس از شروع تب احتمال انتقال وجود دارد. انتقال پشه به انسان و انسان به پشه صورت می گیرد و انتقال انسان به انسان از راه انتقال خون یا سرنگ آلوده، مادر به جنین و پیوند اعضا خواهد بود. همینطور طول عمر این پشه ها یک تا چهار هفته است، پشه های بالغ هر یک تا دوساعت یک خونخواری و به صورت متوسط در طول عمر خود ۴۰ تا ۵۰ خونخواری انجام می دهد.